SAPANCA GÖLÜ ÖLÜYOR.!!

SAPANCA GÖLÜ ÖLÜYOR.!!

SAPANCA GÖLÜ ÖLÜYOR.!!
Ziraat Yük. Müh.Hamdi Şenoğlu
Sapanca Gölümüz Dünyada sayılı tatlı suyu olan bir gölümüz. Tabandan kaynayan kaynaklarla, dağlardan gelen yer altı kaynaklarıyla, yüzeyden yağmur suları ile beslenen bir havzaya sahip. Bu taraftan bakıldığında kuruması , ölmesi (içme suyu olarak kullanılması imkansız hali)imkansız gibi görülmektedir.
Bu gölümüz iki şehir Kocaeli ve Sakarya illerimiz sınırları içinde dir.Zaten kırılma noktasıda budur. Ne gariptir Komşusu açken tok yatan bizden değildir diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Fakat hani anlatırlar bir adama cin gelmiş benden ne istersen komşuna iki katını vereceğim demiş..

Adam düşünmüş BENİM BİR GÖZÜMÜ ÇIKAR DEMİŞ.

İşte Sapanca Gölümüzde bu şiarla yönetiliyor.
Yasalar önünde Sapanca gölünün suyunu DSİ. Yönetiyor. Kağıt üzerinde öyle fakat yetkisini tam kullanamayan veya kullanmasında eksiklik olan bir kurum.

Yönetimde etkisi biraz zayıf kalıyor gibi.

Bu zayıflık kuruma verilen yetkiden kaynaklığından zannediyorum. Yoksa başındaki yönetici arkadaşlardan kaynaklanmıyor.
Sapanca Gölünün konumunu incelediğimizde; Gölü olumsuz etkileyen sebeplere gelince,Gölün iki tarafından ülkenin en yoğun karayolları geçmektedir, bir adet tren yolu mevcut gölün etrafında meyve yetiştirciliği ve süs bitkisi yetiştiriciliği yapılıp tarımsal ilaç ve gübrenin kullanıldığıdır. Son yıllarda turizm adı altında havuzlu bungolov yapımı hızla çoğalmaktadır.Artık doğal yapı bozulmaya doğru hızla ilerlemektedir.Sapanca gölü etrafında açılan su fabrikaları hergün yenisi ilave ediliyor,Mevcutlarda su kullanım kapasitelerinin üzerinde yeraltı suyunu çekmektedir.Gölün kendisini yenilemek içinde Çark deresinden su dejars edilmektedir.Bu arada Kocaeli tarafından kontrolsüz derelerin göle akması göle olumsuz etki yapmaktadır.
Gölden çekilen su miktarları;Kocaeli Tüpraş a,yuvacık barajına su çekmekte, Sakaryada içme suyu olarak kullanmaktadır. Kağıt üzerinde alınacak miktarlar belli olmasına rağmen Her iki taraf içinde kontrol edilememektedir.

Yukarıda açıklanan sebeblerde göz önünde bulunduğunda gölün canlılığını kaybetmemesi mucize gibi görülmektedir.

Küresel ısınmadan dolayıda yağmurlarda düzensizlik olması ayrı bir etkendir.
Gölü nasıl kurtarabiliriz:
Göl İdare Komisyonu; Komisyon her iki valiliğe bağlı olmayan direk bakanlığa bağlı bir komisyonca yönetilmelidir.Komisyonda ünüversiteden en az iki akademisyen bulunmalı.şehircilik,imar,tarım,turizm vb . Bu bölümlerle ilgili sivil toplum örgütlerinden oluşturulmalıdır.
Bu komisyon;
Gölden su dağıtımı ,her iki ilede dağıtımlar vanasız olmamalıdır.
Göl havzasındaki tarımsal yöntemleri,
İmar durumlarını,
Yapılacak diğer yatırımları kontrol altında tutabilmeli,ruhsatlandırma işlemlerini bu komisyondan izin alınmadan yapılmamalıdır.
Komisyon gölün devamlılığı ile ilgili ilim ışığında projeler yapabilmelidir.Her iki ilden gelecek projeleri inceleyip onay verip vermemekte ilmin ışığında sebebleriyle açıklık getirip projeleri onaylamakta serbest olmalıdır.
Her kuraklık olduğunda Aynı şarkıyı söyleyip dururuz.
Artık HAVANDA SU DÖVMEYELİM.
Yoksa susuz kalacağız.

Etiketler

Fehmi Duman