Bahadır ALEMDAROĞLU Psikolojik Danışman Muhammet ŞİMŞEKOĞLU Röportaj Yaptı

Bahadır ALEMDAROĞLU Psikolojik Danışman Muhammet ŞİMŞEKOĞLU Röportaj Yaptı

Bahadır ALEMDAROĞLU

Röportaj

Değerli hocamız Psikolojik Danışman Muhammet ŞİMŞEKOĞLU ile beraberiz bugün. Kendisinin gayet mütevazı ve şehrin gürültüsünden uzak ofisinde, çeşitli konularda sohbet etme fırsatı bulduk. Nispeten küçük lakin değişik ayrıntılar ile süslenmiş ofisinde insanı ruhsal olarak sükunete sürükleyen bir hava hâkim. Çalışma masasının hemen karşısındaki kütüphane ise türlü eserler ve biblolar ile dopdolu hâle getirilmiş. Hocamızın bütüncül oyun terapisi uygulama alanı ise ofisin en şirin kısmı. Bu betimlememize ara vermek gerekirse öncelikle Psikolojik Danışman Muhammet ŞİMŞEKOĞLU’nun kim olduğuna bir göz atalım, onu daha yakından tanıma imkanı bulalım.

Muhammet ŞİMŞEKOĞLU 5 yıldır Giresun’da yaşamaktadır. Bayburt doğumlu ve aslen Trabzon Uzun göllüdür. Giresun Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans bölümünü tamamlamıştır. Şuan da özel eğitim bölümünde çift ana dalını tamamlamaktadır. Öğreniminin ilk ve ikinci yılında Türk PDR Derneği Psikolojik Danışman Öğrenci Konseyi başkanlığını yürütmüş ve üniversite temsilciliği yapmıştır. Şuan aktif olarak Giresun Üniversitesi Proje Destek ve Yönetim Koordinatörlüğü ofisinde çalışmalarını yürütmektedir. Bu bağlamda 2023 yılında @projeninsesi oluşumununun kuruculuğunu da yapmıştır ve yönetim kurulu başkanlığına devam etmektedir. Sosyal gelişim projelerinde psikolojik danışmanlık ve eğitmenlik gibi görevler yapmaktadır. Aynı zamanda Giresun Belediyesi Gençlik Açık Ofisi’nde eğitmenlik de yapmaktadır. Hepsinden de öte, mesleğine ve meslektaşlarına hizmet için şuan aktif olarak Türk PDR Derneği Giresun il başkanlığı görevini yürütmektedir. Çevre ve doğa gönüllüsüdür.

Yakın zamanda Türk PDR Derneği’nin Giresun il başkanı olan hocamıza onu bu göreve hazırlayan etmenleri ve başarısını borçlu olduğu unsurları soruyoruz. Hocamız bizzat aktarıyor:

“Şöyleki bu göreve layık görülmeniz aslında birçok anlam taşıyor. Alanınızı müdafa edebileceğiniz, bir yandan da katkı sunabileceğiniz yetkinliğini taşıyor olduğunuz mesajlarını içerisinde barındırıyor. Camianız için bu noktada yer alıyor olmanız oldukça gurur verici ve bir o kadar da cesaretlendirici. Sorunuzda da yönelttiğiniz gibi beni bu göreve hazırlayan ve borçlu olduğum birçok unsur var.

İş daha üniversite tercihi yaptığınız döneme dayanıyor. Bölümünüzü seçerken çalışma alanlarınızdan ne kadar haberdarsınız ya da kendinizi ne kadar iyi tanıyor ve size en uygun bölümü hangi değerlerle tespit ediyorsunuz? Bunun gibi kariyerinize yön veren birçok soru-cevap ile başlıyor bu mesele.

Karadenizde sizi ve yaptığınız işi anlamlı kılan en önemli unsurların başında çevrenize yaptığınız katkı gelir. Kendinize kattıklarınız sizin sınırlarınızı aşmadığı sürece hiçbir kıymet arz etmez. Ama insanların hayatına dokunduğu, çevresini değiştirdiği ve geliştirdiği sürece çok büyük önem teşkil eder. Hayatımda çok önemli bir yeri ve rolü olan ağabeyim Selim ŞİMŞEKOĞLU beni bu anlayışla yoğurmuştur adeta. Tüm bunların ışığında insanların psikolojik gereksinimleri doğrultusunda size bir danışman olarak başvurması ve bilakis öğrencileriniz, kurumunuz için bir “rehber” olarak nitelendirilmeniz benim için ve çevreme katkı sağlayabilmem için biçilmiş kaftandı. Karadenizin bana kattığı bu anlayıştan çok uzağa gitmeyerek ve kendime en uygun bulduğum bölümü tercih ederek Giresun Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisansıma başladım.

Birçok insan tesadüflerin ve şansın getirdiklerine inanır. Ben ise bireyin kendi şansını bizzat kendisinin yarattığına ve rastlantılarını kendisinin oluşturduğuna inananlardanım. Yola çıkarken beni bu bölüme hazırlayan anlayış aynı zamanda öğrencilik dönemimde de beni paralel bir arayışa itti. Sonunda Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ile tanıştım. Üniversite temsilcisi olarak işe koyuldum. Şanslıydım ki şu anda Eğitim ve Bilim Gücü Sendikası başkanımız olan Oğuz ÖZAT hocamız dernek başkanımızdı. Kendisi işe meslektaşlarını ve PDR öğrencilerini teşkilatlandırarak başlamıştı. Bu bağlamda Psikolojik Danışman Öğrenci Konseyi olan PDOK’un kurulması için gerekli adımları attı. Ben de Giresun teşkilatlanmasını yaparak kurucu ekipte yer aldım ve birçok deneyim elde ettim. O dönem Türkiye’nin en hızlı teşkilatlanan örgütü olduk ve birçok mesleki farkındalık çalışmasına imza attık. Her şeyden evvel “Psikolojik Danışman” ifadesini önceliklendirmeyi ve insanların zihnine bunu kazımayı başardık. Üniversite temsilciliğinden, PDOK Giresun başkanlığından Türk PDR Derneği Giresun il başkanlığına evrilen bu sürecimde geldiğimiz noktayı şöyle ifade edebilirim: Velilerimiz evvelden “benim çocuğum deli mi ki rehberlik servisine gitsin?” derken, artık “benim çocuğuma gereken psikolojik danışma hizmeti verilmedi” şikayetinde bulunuyor.

Oğuz hocamız artık eğitim camiasına,  öğretmenlere ve özellikle psikolojik danışmanlara EĞİTİM GÜCÜ SEN’de hizmet etmeye devam ediyor. Derneğimizin sonraki başkanı ise önceki dönem başkan yardımcılığından ve hoşgörüsünden tanıdığımız Mesut YILDIRIM hocamız. Bizler Oğuz hocadan teşkilatlanmayı ve mesleki farkındalığı öğrenirken Mesut hocadan da fikirleri kucaklayıcılığı ve mesleki aidiyeti öğrendik. Onursal başkanımız Binnur YEŞİLYAPRAK hoca gibi değerlerimizi hiç söylemiyorum bile! Bu kapsamda gerek PDOK’ta gerekse dernek teşkilatlandırmalarında görev alırken her başkanımızın bize farklı yönlerden ışık tuttuğunu görüyoruz. Camianın her bir üyesi olarak liderlerimizden bu bağlamda faydalanıp kendimizi parlatmak bence en büyük şansımızdır.

Peki her şey dernek ile mi mümkündür sorusunu aklınızdan geçirdiğinizi tahmin edebiliyorken şöyle tamamlayalım. Bence bir psikolojik danışmanın ya da adayının en iyi yol göstericisi etik ilkelerimiz ve kodlarımızdır. Somutlaştırmam gerekirse, yetkinlik ilkesine göre hareket eden birey kendini mesleki ve kişisel olarak geliştirir ve yetiştirir. Katıldığım terapi eğitimleri, psikoloji zirveleri ve sayısız sertifikasyon programıyla bunu belli ölçüde sağlayabildim. Yerli ve yabancı alanyazın zaten hep yol arkadaşımdı. Öğrencilik dönemimde de meslek hayatıma başladıktan sonra da duyarlılık ve hoşgörü ilkesi daima benimle beraber oldu. Onu gittiğim her yere götürdüm. Toplumsal ve mesleki sorumluluğumu daima koruma gayretinde oldum. Bu da beni ve mesleğimi daima yücelten unsurlardan biri oldu. Sözün özü şu ki her kim psikolojik danışmansa ya da adayıysa dikkat kesilsin, mesleğimizin bütün şifreleri etik kod ve ilkelerinde gizlidir. Fikrim de odur ki meslek etiğimizi yol haritası edinenin ilerlemekten başka şansı olmayacaktır. Er ya da geç.”

Hocamız deneyimlerini keyifli bir anlatımla aktarırken yazarlık kimliğimi bir kenara bırakarak yolun çok başında olan bir psikolojik danışman adayı olarak heyecanlanmadan edemiyorum ve soruyorum: Hocam peki Türk PDR Derneği Giresun İl Temsilciliği olarak planlamanız nedir ve kurucusu olduğunuz PDOK Giresun’un şuanki gidişatı hakkında neler söylersiniz?

“Şöyle ki PDOK Giresun paylaşımlarımdan da farkettiğiniz üzere benim ilk göz ağrım ve hassas noktam. PDOK 2019’da kurulduğundan beri etkin çalışmalarına rağmen aslında çok sancılı süreçlere de bir yandan şahitlik etti. Evvelinde yaşanan pandemi dönemi, çalışmaları bir noktada ketledi ve sonrasında yaşadığımız acı felaket olan 6 şubat depremi herkesi olduğu gibi PDOK’u da derinden sarstı. Bunların olumsuz etkileriyle beraber PDOK genel teşkilatlanması ve Giresun yoluna devam etti. Şuan ki durumda yaralarını sarmış, yenilenmiş ve çok dinamik bir PDOK Giresun teşkilatlanması görüyorum. Bu beni de çok heyecanlandırıyor ve üniversitede görev yapmam hasebiyle konseyimizle yakından ilgileniyorum. Kendilerine yol gösteriyorum ve yapacakları etkinliklerde aşmaları gereken hangi engel ya da prosedür varsa, desteğimi esirgemiyorum.

Giresun il başkanı olarak da öncelikli amacım öğrenci konseyimiz ile beraber hareket etmek. Çünkü onların dinamizmi Giresun’un psikolojik danışmanlarını da heyecanlandıracak ve harekete geçirecektir. Bu bağlamda yerelde bulunan tüm üyelerimiz ve psikolojik danışmanlarımız arasındaki iletişimi güçlendirecek ve teşkilatlandırmamızı yapılandıracağım. Ardısıra öğrenci konseyimiz ile üniversitemizde yapacağımız etkinlikler, temsilcilik olarak yapacağımız faaliyetlerimiz olacak. Planlamasını yönetim kurullarımızla beraber yapıyoruz. Şuan da kuluçka aşamasında olduğumuz için çok detay veremiyorum ama enerjimizi çok yükseltecek ve psikolojik danışmanların sesini Giresun’da duyuracak çalışmalarımızın hazırlığı içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim.”

Muhammet hocamız cevabıyla heyecanımı dindirmekten ziyade katlamayı tercih etti. Derneğin ve konseyin çalışmaları hususunda beklemeye geçiyorum ve bir diğer merağımı paylaşıyorum: Peki şahsi hedefleriniz nelerdir, kendinizi gelecekte nerede konumlandırıyorsunuz hocam?

“Aslında her zaman planlı ve adım adım ilerleyen biriyimdir. Bu ayaklarımın yere daha da sağlam basmasını sağlıyor. Aynı zamanda küresel dünyada sürekli değişen konjonktüre de ayak uydurmamı kolaylaştırıyor. Fakat tabiki kendini gerçekleştirme yolundaki her birey gibi benim de hedeflerim var. Kısa vadedeki hedefim öğrencilerime kavuşmak ve onlara faydalı olmaktı. Bu noktada 2023 KPSS sınavında alanımda 404. olarak iyi bir adım attım ve 2024 eylül ayında çalacak ilk okul ziliyle görevime başlamayı planlıyorum. Sonrasındaki uzun vadeli hedefimde klinik psikoloji alanında çalışmalar yapmayı planlıyorum. Dezavantajlı her gruba psikolojik danışma hizmetini ulaştırmak gibi bir misyonum var. Şuan da aktif olarak çocuk, ergen ve yetişkin danışanlarıma hizmet veriyorum. Sosyal gelişim projelerinde eğitmen ve psikolojik danışman olarak bireylerin kişisel gelişimine katkıda bulunuyor, aynı zamanda özel gereksinimli bireylerin, dezavantajlı grupların hayatına dokunma fırsatı elde ediyorum. Özel eğitim bölümünde çift ana dalımı tamamlayarak, özel gereksinimli öğrencimden danışanıma her bireye psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti imkanı götürmeyi hedefliyorum. Sosyoekonomik düzeyi elvermeyenler içinde, otizmin yineleyici davranışlarıyla başa çıkmakta zorlananlar içinde, depresyondan çıkış yolunu arayanlar içinde… Kısacası “herkes için psikolojik danışma ve rehberlik” parolası benim vizyonumu oluşturuyor.”

Kıymetli ve saygıdeğer hocamızla uzun soluklu ve geniş yelpazeli sohbetimiz süresince ofis ortamının o naçiz sıcaklığını ve iklimini hissettik. Psikolojik Danışmanlık mesleğinin geliştirilmesi, yeni nesillere daha iyi aktarılması ve bu anlamda hem PDOK’un hem de Türk PDR Derneği’nin çalışmalarının basın-yayın yoluyla insanlara aksettirilmesi gerektiğini düşündük. Türk PDR Derneği Giresun İl Başkanı Muhammet ŞİMŞEKOĞLU hocamız bu röportajımızın konuğuydu. Hocamıza başarılarının devamını diliyor, içtenliği ve misafirperverliği için çok teşekkür ediyoruz. Esen kalın…

Etiketler

Fehmi Duman