CUMHURİYETİN YÜZÜNCÜ YILINDA.! KOLAYLAŞTIRIN, ZORLAŞTIRMAYIN! MÜJDELEYİN, NEFRET ETTİRMEYİN!

CUMHURİYETİN YÜZÜNCÜ YILINDA.! KOLAYLAŞTIRIN, ZORLAŞTIRMAYIN! MÜJDELEYİN, NEFRET ETTİRMEYİN!

CUMHURİYETİN YÜZÜNCÜ YILINDA.!
KOLAYLAŞTIRIN, ZORLAŞTIRMAYIN! MÜJDELEYİN, NEFRET ETTİRMEYİN!
Yine bir 3 Aralık Dünya Engelliler günü geldi çattı 24 yıldır yaşamımı engelli bir birey olarak tekerlekli sandalyede sürdürmekteyim her iki yaşamı da tecrübe etmiş bir birey olarak sonradan engelli olmanın ve bunu kabullenmenin zorluğunu ve engelli bireylerin ailelerin yaşadığı sorunları en iyi bilenlerdenim.
Bir farkındalık yaparak 3 Aralık Dünya Engelliler günü öncesi Cuma namazında Orhan Cami İmamının Cuma hutbesi ile başlamak istiyorum açıklamama ;
DEGERLİ MÜMİNLER .! Dinimize göre engellilik; görememek, konuşamamak, yürüyememek değildir. Asıl engellilik, hakkı duymamaktır. Hakikati görmemektir. Doğruyu söylememektir. Kişinin kalbini imandan, gönlünü İslam’dan, söz ve davranışlarını güzel ahlaktan mahrum bırakmasıdır. İmkânlarını Allah’ın rızası ve insanlığın faydası için kullanmamasıdır. Samimiyetini riyakârlığa feda etmesidir.
Hâsılı asıl engellilik; insanın, kendi eliyle değerini yitirmesidir. Kur’an-ı Kerim, gerçek engellileri bizlere şöyle tanıtmaktadır: “…Onların, kalpleri vardır ama hakkı anlamazlar; gözleri vardır ama gerçeği görmezler; kulakları vardır ama hakikati işitmezler…” Aziz Müslümanlar! İnanç, azim ve gayret hiçbir engel tanımaz. Önemli olan birbirimize engel çıkarmamak, hayatı birbirimize zorlaştırmamaktır.
Bu doğrultuda İslami yaşayan Müslümanlar olarak hayatı birlikte samimiyetle paylaşarak birbirimiz için yaşamı engelsiz kılarak sözün hukukunu yerine getirme sorumluluğu içerisinde Peygamber efendimizin hadisinde dediği gibi “ KOLAYLAŞTIRIN, ZORLAŞTIRMAYIN..! Müslüman din kardeşlerimiz ..!
Sayın Cumhurbaşkanımız 2005 yılında çıkarmış olduğu 5378 sayılı engelliler yasası ile her alanda engelli bireylerin sahip olduğu en temel insani hakları kanunlar ve yönetmelikler ışığında gerçekleştirilmesi hizmetlerin eşit ve adaletle sunulması için gereken düzenlemeleri yapmıştır.
Başta engelliğin önlenmesi, sağlık, eğitim, spor, istihdam, sosyal güvenlik, erişebilirlik ve benzeri bir çok konuda engelli engelsiz birlikte bir yaşam kültürü oluşturmak adına kamu kurum ve kuruluşların ciddi bir caba gayretleri olmasına karşın hala engellik konusunda çözüme kavuşmamış bir çok sorunumuz ve problemimiz mevcut toplumsal bir bilinç ve farkındalık maalesef yok engelli STK olarak elimizden geldiğince sorunların çözümüne katkı sağlamaya çalış sakta yeterli olmuyor .
Tüm engel grupları dikkate alınarak, İmar izinleri, işyeri ruhsatları, kaldırımlar, parklar, sosyal donatı alanları tüm yapılı alanlar, otoparklar, ibadet alanları camiler, spor tesisleri, kültür tesisleri, müzeler, sanat merkezleri, alışveriş merkezlerinde TSE erişebilirlik mimari norm kurallarına dikkat edilerek düzenleme yapılmalıdır bu kanuni bir zorunluluktur ve ülkemiz hukuk devleti kanunlarla yönetilir herkes gibi devletimizin tüm kamu kurum ve kuruluşları bu düzenlemelere uymak zorundadır.


Bu şehir , ülke hepimizin ve birlikte insanca yaşamak istiyoruz engelsiz görevi olan seçilmiş ve atanmışlara ricamızdır lütfen engel oluşturmayın zaten zor bir hayatımız var sizde yasalardaki düzenlemeleri hayata geçirmeyerek ilgi standartlara kanun ve yönetmeliklere uymayarak yaşamımızı zorlaştırmayınız !
Engelli STK ‘ larımız gönüllük esasına göre faaliyetlerini yerine getiren kurumlardır ticari işletmeler değildir amaçları engelli meselesi konusunda yasalar ve yönetmeliklerdeki eksik düzenlemelerin bilimsel ölçütlerde hayata geçirilmesini engelli konusunda toplumsal bilinç oluşturmak toplumu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak olması gerekir iken, tekerlekli sandalye, gıda ve benzeri yardımları yapan kuruluşlar haline geldik, eğitim ve istihdam dışı kalan özel engelli bireylerimiz için topluma entegrasyonunu sağlayacak çalışmalar şehrimizde olmalı, devletimizin ilgi kurumları yerel yönetimlere merkezi idare tarafından nüfusa oranla gönderilen kaynakların eşit ve adaletli kullanımının sağlanması adına şehrimizde yaşayan engelli bireylerimize başta kullandıkları mobilete araçların teminin bakımının sağlanması, şehir merkezinde sosyalleşebilecekleri alanların oluşturulması sağlık yardımların sağlanması özellikle SUT yönetmeliğin yarattığı mağduriyet giderilmelidir engelli birey ve ailelerinden alınan medikal firmalar tarafından elden alınan kayıt altına alınamayan ödemler biz engelli bireyleri ve aileleri zor duruma düşürmekte son yıldır 50 Tl ile başlayan şuan medikal sonda için .750 TL ve 2000 TL para almaktalar sağlığımız için bu rakamları ödemek zorunda kalıyoruz devletimizin engelli hasta yaşlı düşkün dezavantajlı bireyler için anayasal güvence ile ücretsiz sunduğu hizmeti son üç yıldır medikal firmalar zarar ettiklerini gerekçe göstererek fark ücret adı altında engellilerden kayıt dışı haksız para almaktalar ve devletimiz bu konuda hiçbir şey yapmamaktadır suça ortak olmaktadır.. Sosyal yoksunluk içinde ve dar gelir grubunda olan engelli bireyler ve ailelerimiz mağduriyeti giderilmeli hizmeti devletimiz üç yıl önceki gibi ücretsiz sunmalıdır yada enflasyon oranında SUT yönetmeliğinde belirtilen medikal (sonda, hasta bezi , ortoz, protez)gibi ürünlere zam yapmalıdır engelli sağlık kurul raporlarında engelli bireylerin yaşadığı mağduriyetler çözüm bulunarak bir an önce giderilmelidir.
SELİM ÖZEN
ENGELSİZ SAKARYA PLATFORMU

Etiketler

Fehmi Duman