DİSK’ten vergide adalet eylemi: “Dilim dilim soyuluyoruz”
DİSK, vergi dilimleri nedeniyle işçilerin ücretlerine yaşanan kayıpları protesto etmek için İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde açıklama yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Vergi dilimleri yıllardır yeniden değerleme oranlarından düşük artıyor. Böylece ücretliler her sene daha hızlı şekilde üst vergi dilimine geçiyor. Ücretliler her sene daha yüksek oranda vergi vermiş oluyor” dedi
DİSK yeniden değerlenme oranın altında artırılan vergi dilmi oranları ile işçilerin maaşlarında yaşadıkları kayıplara karşı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri Kazım Doğan ve Seyit Aslan’ın yanı sıra DİSK üyesi işçiler katıldı.
Ücretlilerden alınan gelir vergisi oranlarının düşürülüp vergi dilim miktarlarının yükseltilmesi, “Vergide Adalet, Gelirde Adalet” sağlanması talebiyle yapılan eylemde konuşan Çerkezoğlu, vergi dilimlerinin oranlarının yeniden değerlenme oranın altında yapılan düzenlemeler ile işçilerin mart-nisan ayında ikinci vergi dilimi ile yüzde 20, eylül ayında ise üçüncü vergi dilimine girerek yüzde 27 vergi ödediğini ifade ederek, “Zamlar nedeniyle zaten geçim zorluğu çeken işçilerin cebine hükümet bir de vergi yoluyla el uzatıyor!” dedi.
“İşçilere zengin muamelesi yapılıyor”
Net ücretlerin agustos ve eylül aylarından itibaren düşmesinin iki nedeni olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu, “Birincisi ücretlilere uygulanan gelir vergisi oranlarının yüksekliği. İkincisi vergi tarife dilimlerinin enflasyondan, ücret artışlarından ve yeniden değerleme oranlarından az artırılması. Böylece işçilere zengin muamelesi yapılarak üst vergi dilimine sokulması” dedi.
“Dilim dilim soyuluyoruz”
Vergi dilimlerinin yıllardır yeniden değerlenme oranından düşük arttığını, böylece ücretlilerin her sene daha hızlı şekilde üst vergi dilimlerine geçtiğini ifade eden Çerkezoğlu durumu şu sözlerle örneklendirdi:
Örnek vereyim. İlk vergi dilimleri yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2000 yılında 2500 TL olan ilk vergi dilimi 2022’de 81.689 TL olarak uygulanmalıydı. Yani işçiler yaklaşık 82 bin TL kazandıktan sonra bir üst vergi dilimine geçecek, daha yüksek oranda vergi ödeyecekti. Peki 2022 yılında ilk vergi dilimi kaç olarak belirlendi: 32 bin TL. Yani 32 bin TL kazandıktan sonra işçiler zenginleşmiş kabul edilerek, üst vergi dilimine sokuldu. 2022’de yılda 82 bin TL altında örneğin 81 bin TL kazanan bir ücretli yüzde 15’lik ilk vergi dilimine girecekti. Peki bugün hangi orandaki vergi dilimine giriyor: yüzde 27. Çarşıdaki, pazardaki, marketteki, faturalardaki zamlar yetmedi bir de üstüne Yüzde 15’ten yüzde 27’ye vergi zammı! İşte böyle dilim dilim soyuluyoruz, işte böyle yoksullaştırılıyoruz.
“Yapılması gerekenler bellidir”
Vergi yükünün işçilerin emekçilerin ücretli dar gelirlilerin sırtında olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, taleplerini şu sözlerle aktrardı:
Bugün dikkat çekmeye çalıştığımız, vergi dilimleri yoluyla, dilim dilim soyguna son verilmesi için acil yapılması gerekenler bellidir:
Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşülmelidir.
Vergi tarife dilimler en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.