GİGDER’in sektörün kurumsallaşması çalışmaları tam gaz sürüyor

GİGDER’in sektörün kurumsallaşması çalışmaları tam gaz sürüyor

GİGDER acentelerin lisanslanması için

düğmeye bastı, Ticaret Bakanlığı ile

çalışmalar hızlandı

Yabancıya satış yapan acentelerin lisanslandırılarak nitelikli olanların ayrıştırılması ve sektörün kurumsallaşması için harekete geçen GİGDER, bunun için Ticaret Bakanlığı ile sıkı bir çalışma başlattı

Sektörde yabancı yatırımcının güvenini artıracak adımlar için harekete geçtiklerini kaydeden GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Türkiye’de yabancıya satış yapan acentelerin lisanslanmaması nedeniyle hizmet kalitesinde standardın olmayışı, bizi yasal düzenleme yapılması için insiyatif almaya yöneltti. Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde lisanslamadan eğitim ve sertifikasyona kadar sektörü büyütüp kurumsallaştıracak önemli regülasyonlar için çalışma başladı” dedi

Türkiye’de uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 25’ini 68 üyesi ile gerçekleştiren GİGDER, yabancıya satış piyasasını regüle ederek gayrimenkul ihracatı ekosisteminin oluşturulması ve bu alanda sektörel kurumsallaşmanın gerçekleşmesi adına bir dizi yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi için düğmeye bastı.

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ile sıkı bir çalışma başlattıklarını açıklayan GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Yabancıların Türkiye’den konut almasına aracılık eden acente ya da aracı şirketlerin hizmet standartlarını belirleyen, eğitim ve sertifikalandırma ile onları lisanslandıran, nitelikli olan acenteleri ayrıştıran ve gelişigüzel uygulamaların önüne geçen bir yasal düzenleme yer almıyor. Bu da sektörün büyümesinde itici güç olan, ciddi tanıtım ve reklam harcamaları yapan acentelerimizin yanı sıra maalesef bu işi hakkıyla yapmayan, işine yatırım yapmadan rastgele satış yapan acentelerin da piyasada var olmasına neden oluyor” diye konuştu.

İşlem hacmi yeni düzenlemeyle 3’e katlayacak

Türkiye’nin yabancıya satışla yoğun olarak son 10 yılda tanıştığını ve ekosistemin yavaş yavaş oturduğunu hatırlatan Akbal, “Bugün geldiğimiz noktada GİGDER gibi kurumsallaşmasını tamamlamış, sektörel bir ihtisas derneğinin varlığıyla birlikte bu konularda birtakım çalışmalar yürütmenin vakti geldi” dedi.

Kısa bir süre önce uluslararası gayrimenkul satışının hizmet ihracatı kapsamı altında değerlendirilerek teşviklerden yararlanabilmesi için Ticaret Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ile çalışma başlattıklarını hatırlatan Akbal, “Bakanlık bu konuda somut adımlar attı, ilgili genelgenin çıkarılmasını bekliyoruz. Bunu takiben yabancıya gayrimenkul satışı yapan firmaların lisans kapsamına alınarak belli denetim ve yeterliliklerden geçmelerini öngörüyoruz. Burada GİGDER olarak önemli bir rol üstleneceğiz. Yeni düzenleme ile yabancıların pazara çok daha rahat erişmelerini, daha güvenli ve şeffaf bir piyasaya sahip olmayı ve piyasanın daha çok derinleşmesini arzu ediyoruz. Görüşmelerimizin akabinde Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü bu konuda çalışmalara başladı. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hem Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bu konuda temaslarımız oldu. İnşallah burada sektörün daha da büyümesi için önemli bir eşiği geçmek istiyoruz. Hedefimiz acentelerin yetkilendirilerek güçlendirilmesi ve yabancı alıcıların güveni kırılmadan işlem hacimlerinin 3’e katlanması” değerlendirmesini yaptı.

Turizmdeki sınıflandırma gayrimenkulde de şart

Yabancıya yapılan tüm satış işlemlerinin mutlaka nitelikli acenteler aracılığıyla sürdürülmesinin pazarı büyütmek ve derinleştirmek adına elzem olduğunu belirten Akbal, lisanslama kapsamında Bakanlığa sundukları yetkilendirme kriterleri ile yabancıya gayrimenkul satışı yapan her aracının bir lisans numarasının olmasını ve tapuda da bu numara ile kaydolması ile suiistimallerin kolayca saptanabilmesini hedeflediklerini hatırlattı.

Akbal, “Firmaların lisanslanması ve mevzuat yapma yetkisi Ticaret Bakanlığı’nda. Turizmde TURSAB nasıl firmaları sınıflandıracak belge veriyor ve eğitimlerle tur rehberlerini sertifikalandırıyorsa, benzerini gayrimenkul sektöründe de başlatmamız gerekiyor. Gayrimenkul ihracatımızı 3-4 katına çıkarma hedefimizi, lisanslanmış, kaliteli hizmet veren, eğitimli kadrolar olmadan gerçekleştiremeyiz” dedi.

Merkez Bankası ‘TL dönüşü’yle ilgili aksaklıkları hızla çözdü

Gündemdeki gelişmelere de değinen Akbal, yabancı yatırımcı açısından şu anda en önemli olumlu adımlardan birinin de yabancıların vatandaşlık almalarıyla ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle ilgili döviz tutarlarının TL’ye zorunlu dönüşü ve Merkez Bankası’na satılması kararı sonrasında operasyonel süreçlerdeki aksaklıkların çözüme kavuşturulması olduğunu belirtti. Akbal, şöyle devam etti:

“Bu süreçte hem Merkez Bankası, hem Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Başkan ve kurmayları düzeyinde aldıkları hızlı önlem ve çözümlerle yaşanan süreçte belirsizlikleri büyük oranda giderdiler. Bu noktada GİGDER olarak ilgili kurumlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Türkiye’nin hem gayrimenkul hem de sanayi ve teknoloji sektörlerinde uluslararası doğrudan yatırımlarda aldığı pay bu yıl rekor kırabilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Londra’da uluslararası yatırımcılarla biraraya gelmesinin etkilerini gayrimenkul sektöründe olumlu anlamda almaya başladık. Bunun da doğrudan yatırımların önümüzdeki dönemde artması yolunda çok önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.”

Fehmi Duman