Giresun, Karadenizin inci kentlerinden birisidir.

Giresun, Karadenizin inci kentlerinden birisidir.

Giresun, Anadolu´nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadenizin inci kentlerinden birisidir. Şehir, denize doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer almaktadır. Yarımadanın karşısında Karadenizin tek adası olan Giresun Adası (Aretias), kentin bir kolyesi gibi durmaktadır.

Şehrin nerede kurulduğu ve kimler tarafından iskan edildiği konusu tartışmalıdır. Bu tereddüt M.Ö. 350 yıllarına ait kaynaklarda da yer almaktadır. Coğrafyacı Strabon, Farnakia dediği şehrin; bugünkü Giresun kentinin olduğu yerde kurulduğu üzerinde durmuştur. Romalı idareci Arrien Farnakia´nın eski adının Kerasus olduğunu belirtmiş ve buranın Sinoplular tarafından kurulduğunu yazmıştır.

Şehir hakkında Roma, Bizans ve Rum Pontus İmparatorluğu dönemine ait tatminkar bilgiler yoktur.

Eski Anadolu tarihi araştırmalarında, şehir ve kasaba tarihlerinde dil incelemeleri sonucunda, bu bölgede M.Ö. 2000´li yıllardan beri Türk varlığının mevcut olduğu anlaşılmıştır.

M.Ö. 7.y.y.da İskitlerin Karadenize göç etmesi ile Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın, Halaç´ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak Türklerinin yerleşimi mevcuttur.

Karadeniz bölgesinde, ilk ve orta çağlarda, İskit, Kimmerler, Hun, Hazar, Bulgar, Uz, Peçenek göçlerinin sonucu Türk iskanının olduğu, Karadeniz ağızlarının fonetik ve morfolojik yapısıyla birlikte yer adlarından da anlaşılır. Giresun´un batı yakasındaki Çıtlakkale mahallesinin adının Deliorman ve Selanik civarından gelerek buraya yerleşmiş olan Türk topluluğu Çıtaklardan geldiği, bölgede konuşulan lehçenin ve kültür unsurlarının Çıtak ve Gagavuz Türklerinin ki ile benzerlik gösterdiği görülür.

Hitit İmparatorluk dönemi tabletlerine dayanan tarihi kaynaklarda, Giresun´un Azzi Bölgesi sınırları içinde kaldığı anlaşılmaktadır. Karadeniz bölgesinde 90´a yakın koloni şehri kuran Miletoslular, Giresun ve Tirebolu şehirlerinin de kurucularıdır. Amaçları bu bölgeyi kendilerine yurt edinmek olmayıp, buraların her türlü yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömürmekti. Bu yüzden yerleşim birimlerinin korunabilecek kısımlarını alıp buralara yerleşmişlerdir.

Çevresinde önemli gümüş ve demir üretim yerleri olan Giresun´a Romalılar tam bir hakimiyet kurmamışlardır. Onların döneminde bu bölgede para basıldığı rivayet edilmektedir. Roma idaresinin ilk dönemlerinde Romalı yazarlardan Ammianus Marcel´e göre Romalı komutan Lucullus buraya geldiğinde yabani kiraz ağaçlarını görmüş ve bu ağacın fidanlarını Roma´ya götürmüştür. Bu bilgi kirazın dünyaya Giresun´dan yayıldığı inancının kaynağı olmakla birlikte Roma´da daha önce de kirazın varolduğu belirtilmektedir. Giresun Romalıların ardından Bizanslıların denetimine geçmiştir.

Bizans egemenliği döneminde Yunan medeniyetinin büyük bir hızla gelişip yayılmasına karşılık, Yunan soyu gittikçe zayıflamıştır. Bu sebeple, Bizans İmparatorları, ülkelerinin içerisinde yaşayan ve başka soydan gelen insanları asimle etmeye çalışmışlar ve bu yolda en çok dil ve dinden yararlanmışlardır. Doğu Karadeniz´in ormanlık alanlardaki kabileleri itaat altına almak için ormanlar kesilerek yollar açılmış, yol boylarına muhafız kulübeleri yapılmış, hatta bir miktar Hıristiyan Bulgar Türk´ü de getirilip bölgeye yerleştirilmiştir. Bizanslılar bu yolda çaba harcarken 705 yılında ilk kez Müslüman Arap orduları bölgeye gelip İslamlığı tanıtmaya başlamıştır.

Anadolu Selçuklu Devletine vergi vermeyi kabul eden ve 1244´te Moğolların egemenliği altına giren Trabzon Türklerin bir eyaleti haline gelmiştir.

Trabzon´a bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.

Bayram Bey, Ordu ve çevresini kontrol altına alan Çepni Türkmenlerinin beyidir. Oğlu Hacı Emir Bey döneminde bu bölgeye “Bayramlu Beyliği” denilmeye başlanmıştır. O da aynı şekilde Trabzon Rum İmparatorluğunu sıkıştırmaya devam etmiş olup, Hacı Emir Beyin Oğlu Emir Süleyman Bey de, 1397´de Giresun´u fethetmiştir.

Böylece onun zamanında Giresun ve çevresinin fethi ve Türkleşmesi tam manasıyla sağlanmıştır. Bu beylik iç ve dış çatışmalar sonucu zayıflayıp Sivas Hükümdarı Kadı Burhaneddin´in hakimiyetine girmiş ve dolayısıyla Giresun da bu devletin sınırları içinde kalmıştır.

Bugüne kadar yanlış bir kanaat olarak Giresun´un Türkleşmesi Fatih Sultan Mehmet´in 1461´de Trabzonu fethiyle beraber gösterilmiştir. Giresun´un Osmanlı Devletine bu tarihte katıldığı doğrudur. Oysa Giresun´un Türkleşmesi 1397´de Bayramlu Çepni Türkmen Beyi Emir Süleyman Beyin Giresun´u fethetmesiyle gerçekleşmiştir. Bu yanlış kanaat yüzünden Giresun´da onun adını taşıyan hiçbir eser bulunmamaktadır. Dolayısıyla Giresun´un ilk fatihi tanınmamaktadır.

KÜMBET YAYLASI (TURİZM MERKEZİ)

Yayla 1600 mt. Yükseklikte, Giresun şehir merkezine 60 km, Ordu-Giresun Havalimanına 85 km. mesafededir. Yol asfalttır ve yol boyunca birçok yeme-içme tesisleri, tarihi ve kültürel yapılar, her mevsim değişen bitki örtüsünün yaratmış olduğu muhteşem güzellikteki manzaralar oldukça etkileyici boyuttadır.

BEKTAŞ YAYLASI (TURİZM MERKEZİ)

Giresun merkeze 60 km uzaklıktadır. Yolu asfalt olup tüm yıl ulaşıma açıktır. Yayla yolu güzergahında çok sayıda oba mevcuttur. Diğer yaylalara nazaran Bektaş Yaylası kırsal iklim örtüsüyle meşhurdu.

İl Merkezi-Evrenköy-Erimez-Yavuzkemal 56 km’dir. Kayak yapmaya elverişli 2300 m. yüksekliğindeki Yörücek Tepesi eteklerinde çıplak bir alan üzerine kurulmuştur. Yayla 48-50 köyün merkezi konumundadır.

Bektaş turizm Merkezi, çevresindeki  Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası yaylası, Kurttepe Mevkii ve Alçakbel Orman İçi Piknik Alanı ile birlikte bir bütün teşkil eder.

Bektaş yaylasına yukarıda belirtilen güzergahtan başka üç değişik şekilde daha ulaşmak mümkündür.

SİS DAĞI (TURİZM MERKEZİ)

Görele ilçe sınırları içerisinde bulunan Sis Dağı, Doğu Karadeniz sıradağları’nın uzantılarından biridir;  yüksekliği 2182 metredir. Sahile 40 km. uzaklıkta olan Sis Dağına 1.5-2 saatte ulaşılmaktadır. Yaz aylarında oldukça kalabalık bir nüfusa sahiptir. Yayla güzergahı boyunca doğa sporlarına elverişli pek çok rota bulunmaktadır. Bölgede dağcılık aktivitesinin en fazla yapıldığı alanlardan biridir.

Her yıl belirli tarihlerde kutlanan ‘Sis Dağı Şenlikleri’ yöredeki çok sayıda köy ve obadan gelenlerin katılmasıyla kutlanır. Sis Dağı ‘C Statüsünde Milli Park’ olarak korunmaya alınmıştır.

KARAGÖL DAĞLARI VE YAYLALARI

Giresun’un en yüksek ikinci dağı olan Karagöl Dağlarında birçok oba bulunmaktadır. Dağın kuzeybatısında Ordu ili sınırına yakın olan bölgede Elmalı, Bozat Taşı ve İnboynu Obalarıyla, 3107 metrelik Karagöl Tepesinin hemen altında bir buzul gölü olan Aygır Gölü bulunmaktadır. Doğuya doğru gittikçe dağdaki en büyük göl olan Karagöl Gölü ve bu gölün Aksu köyüne doğru inen vadisinde Bağırsak Gölü bulunmaktadır.

Bağırsak Gölü’nün biraz altında ise Eğrikaya Obası yer alır. Karagöl dağlarının en doğusunda bulunan 3040 metre yüksekliğindeki Kırklar tepesinin kuzey batı yamacında Camlı Göl, doğu yamacında Sağrak Göl, bulunur. Sağrak Göl’ün alt tarafındaki vadide ise Kanlıağıl, Avşar, Yukarı Belen ve Aşağı Belen obaları yer alır. Sağrak Göl’ün daha doğusunda küçük bir göl olan Kazan Gölü yer alır.

Trekking sporuna çok elverişli olan Karagöl Dağlarında yaz aylarında rehber eşliğinde doğa yürüyüşleri yapılabilir.

PAŞAKONAĞI YAYLASI

Yeşili gözler önüne seren Paşakonağı Yaylası, Bulancak ilçe sınırları içerisindeki Kovanlık beldesinde yer almaktadır.  Denizden 1450 m. yüksekliktedir. Yaylaya Bulancak İlçesi Kovanlık Beldesi’nden ulaşılmaktadır. Paşakonağı Yaylası sarı, mor ve beyaz açelyaları (orman gülleri), derin vadileri ve bu vadilerdeki şelaleleri ile ünlüdür. Yaylada konaklamak için otel bulunmaktadır. Yaylada gezilip görülebilecek doğal güzellikler Karasay Şelalesi, Geçilmez Vadisi, Çiğseli Gölü ve Kızılot Çayırı’dır.

Yaylaya Pazarsuyu-Kovanlık Yolu üzerinden ulaşılabilir, merkeze uzaklığı ortalama 65 km.dir.

ÇAKRAK YAYLASI

Giresun’a 80 km uzaklıktaki Çakrak Yaylası’na Yağlıdere ve Kümbet Yaylası üzerinden ulaşmak mümkündür.

Çakrak merkezinde üç kemer köprü, iki tarihi kilise kalıntısı, Çakrak yakınlarındaki Kırkharman Obasında sağlam bir kilise ile beş değirmen kalıntısı bulunmaktadır. Ayrıca Çıkrıkkapı Obası’nda Çin Seddi’nden sonra korunma amaçlı olarak yapılan ikinci büyük duvar olduğu iddia edilen, sadece bir kapısı olan ve 404 yıldır ayakta kalan, 6,5 kilometre uzunluğunda ve 1,5 metre yüksekliğindeki Hacı Abdullah Duvarı’nın 1610 yıllarında Rum işçilerine yaptırdığı bilinmektedir.

GÖLYANI OBASI

Yağlıdere İlçesine bağlı Sınır Köyü sınırlarında kalan ve ilçeye 51 km. uzaklıkta, etrafı tamamen doğal, yöreye özgü hartama denilen ahşapla yapılmış evlerle ve  çam ağaçlarıyla çevrili, adeta çanak şeklinde 3000 m2’lik bir alanı kaplayan doğal bir gölü de içinde barındıran Gölyanı Obası; bugün turizmin doğa, sağlık ve yeşil yönünü sunmak için gizli kalmış ve keşfedilmeyen bir cennettir.

Gölyanı Obası’na yaylacılar nisan-aralık ayları arasında çıkmaktadır. Ancak şenlik zamanlarında yayla daha canlı ve hareketli olmaktadır. Gölyanı Obası doğal sit alanı kapsamındadır; koruma altına alınarak betonarme binaların yapımı engellenmiştir.

Enver ÜNLÜ
Giresun Valisi

20 Şubat 1971 yılında Çorum ili Bayat İlçesinde doğdu. İlkokulu memleketinde, Liseyi Ankara Atatürk Öğretmen Lisesinde, Üniversiteyi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde okudu. 1992 yılında mezun olduktan sonra 1993 yılında İçişleri Bakanlığının açmış olduğu Kaymakamlık sınavını kazanan Sayın Enver ÜNLÜ, 3 yıllık Kaymakam adaylığı boyunca Tokat Reşadiye ve Çankırı Yapraklı’da Kaymakam Vekilliği yaptı. 8 ay boyunca İngiltere’de Mesleki ve Yabancı Dil Eğitimi amacıyla bulundu.

Adaylık sürecini başarıyla tamamlayan Sayın ÜNLÜ sırasıyla Samsun Asarcık, Malatya Pütürge, Hatay Yayladağı, Diyarbakır Ergani, Kayseri Develi, İstanbul Avcılar, Bursa Osmangazi Kaymakamlığı ve son olarak Iğdır Valiliği görevlerinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020/274 kararı ve 3  sayılı Cumhurbaşkanlığı  Kararnamesi ile Giresun Valiliğine atanan, Sayın Valimiz Enver ÜNLÜ 18.06.2020 tarihinde ilimizdeki görevine başlamıştır.

Valimiz Enver ÜNLÜ evli ve 3 çocuk babasıdır.

Vali :Enver ÜNLÜ
Nüfus :448721
Yüz Ölçümü :6934,00 km 2
İlçe Sayısı :15
Belediye Sayısı :24
Belde Sayısı :8
Köy Sayısı :553
B
Alucra
Kaymakam
Mustafa ÇELİK
Nüfus
9405
C
Bulancak
Kaymakam
Ali İkram TUNA
Nüfus
68557
D
Çamoluk
Kaymakam
Furkan BERBER
Nüfus
7507
E
Çanakçı
Kaymakam
Yusuf Beran VURAN
Nüfus
6222
F
Dereli
Kaymakam
Okan YENİDÜNYA
Nüfus
19369
G
Doğankent
Kaymakam
Cafer EKİNCİ
Nüfus
6751
H
Espiye
Kaymakam
Taner TENGİR
Nüfus
36512
I
Eynesil
Kaymakam
İdris KOÇ
Nüfus
13226
J
Görele
Kaymakam
Cem Afşin AKBAY
Nüfus
31509
K
Güce
Kaymakam
Serkan BÖYÜK
Nüfus
8492
L
Keşap
Kaymakam
Yunus Emre ALTINER
Nüfus
19372
M
Piraziz
Kaymakam
Furkan BAŞAR
Nüfus
14221
N
Şebinkarahisar
Kaymakam
Faruk DOĞRU
Nüfus
19715
O
Tirebolu
Kaymakam
Muhammed Lütfi KOTAN
Nüfus
32055
P
Yağlıdere
Kaymakam
Kübra KAPLAN
Nüfus
15577

Görev Yapmış Valilerimiz

M.Rahmi GÖKÇE
M.Rahmi GÖKÇE31.11.1925-14.09.1931

S.Cemal GÜLEN
S.Cemal GÜLEN13.04.1932-14.09.1934

Feyyaz BOSUT
Feyyaz BOSUT08.02.1936-09.12.1939

Muhtar AKMAN
Muhtar AKMAN24.11.1939-24.11.1939

İ.Ethem BOZKURT
İ.Ethem BOZKURT25.04.1943-13.07.1947

A.Feyzi GÜREL
A.Feyzi GÜREL11.08.1947-31.01.1948

O.Nuri ŞAHİNBAŞ
O.Nuri ŞAHİNBAŞ10.08.1949-29.08.1950

Nihat DANIŞMAN
Nihat DANIŞMAN19.08.1950-19.02.1954

A.Cahit BETİL
A.Cahit BETİL26.02.1954-22.08.1958

A.Eşref ERGUT
A.Eşref ERGUT04.09.1958-14.06.1960

Mehmet BELEK
Mehmet BELEK14.06.1960-01.11.1960

Turgut CANTEKİN
Turgut CANTEKİN16.11.1960-04.02.1961

A.Sefa TAHIL
A.Sefa TAHIL20.02.1961-18.10.1962

A.Rıza AKSU
A.Rıza AKSU30.10.1962-22.06.1964

Sadullah VEREL
Sadullah VEREL30.06.1964-24.01.1966

Celalettin TÜFEKÇİ
Celalettin TÜFEKÇİ30.01.1966-02.06.1967

Dr.Nafi TAMER
Dr.Nafi TAMER15.06.1967-16.10.1968

Bedri ESER
Bedri ESER23.10.1968-11.07.1972

Mehmet ALDAN
Mehmet ALDAN26.07.1972-24.07.1975

Tekin ALP
Tekin ALP26.02.1975-31.10.1977

N.Doğan TOPALOĞLU
N.Doğan TOPALOĞLU09.10.1977-14.02.1978

Kadir AYDOĞAN
Kadir AYDOĞAN17.02.1978-07.12.1979

M.Hayri GÜLER
M.Hayri GÜLER15.12.1979-24.06.1980

Rafet KÜÇÜKTİRYAKİ
Rafet KÜÇÜKTİRYAKİ29.06.1980-29.12.1980

Fahamettin ALTUN
Fahamettin ALTUN08.01.1981-21.01.1984

Behçet GÜREL
Behçet GÜREL18.05.1984-02.03.1988

Sami OYTUN
Sami OYTUN26.02.1988-25.11.1990

Reşat AKKAYA
Reşat AKKAYA13.05.1991-18.02.1992

Atilla KOÇ
Atilla KOÇ20.02.1992-26.06.1994

İbrahim ŞAHİN
İbrahim ŞAHİN09.07.1994-01.11.1995

İsmail GÜNİNDİ
İsmail GÜNİNDİ07.11.1995-09.05.1996

Erhan TANJU
Erhan TANJU21.04.1998-09.08.2000

A.Haydar ÖNER
A.Haydar ÖNER09.08.2000-08.08.2002

Mustafa KARA
Mustafa KARA19.02.2003-27.10.2003

Şükrü KOCATEPE
Şükrü KOCATEPE19.09.2004-15.03.2007

Mustafa TAŞKESEN
Mustafa TAŞKESEN30.03.2007-03.07.2009

Mustafa YAMAN
Mustafa YAMAN08.07.2009-26.03.2011

D.Ali ŞAHİN
D.Ali ŞAHİN28.03.2011-14.08.2013

Hasan KARAHAN
Hasan KARAHAN17.08.2013-30.06.2017

Harun SARIFAKIOĞULLARI
Harun SARIFAKIOĞULLARI01.07.2017-18.06.2020

Etiketler

Fehmi Duman