İklim krizine karşı mücadele eden Zorlu Enerji’ye sürdürülebilirlik ödülü

İklim krizine karşı mücadele eden Zorlu Enerji’ye sürdürülebilirlik ödülü

Sıfır karbon hedefi için 1.2 milyon fidan dikilecek

İklim krizine karşı mücadele eden Zorlu Enerji’ye sürdürülebilirlik ödülü

Zorlu Enerji, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacının gerçekleşmesine katkı sunan kuruluşların ödüllendirildiği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülleri’nde iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek adına hayata geçirdiği ‘Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi’ ile “İklim Eylemi” kategorisinde gümüş başarı ödülünün sahibi oldu.

Geleceğin enerji şirketi olma vizyonu doğrultusunda sürdürülebilirliği faaliyetlerinin merkezine alan Zorlu Enerji’nin iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek adına hayata geçirdiği Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülleri’nde gümüş başarı ödülüne layık görüldü. Zorlu Enerji, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacının gerçekleşmesine katkı sunan kuruluşların değerlendirildiği organizasyonda “İklim Eylemi” kategorisinde ödüle layık bulundu.

Zorlu Enerji Kurumsal İletişim Grup Müdürü Funda Küçükosmanoğlu

2030 yılına kadar her yıl 90 bin fidan toprakla buluşacak

Kuruluşundan bu yana enerji sektöründe kararlılıkla uyguladığı sürdürülebilirlik stratejisi odağında, topluma ve çevreye değer katan sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiren Zorlu Enerji, iklim krizi ile mücadele adımı olarak dekarbonizasyon odaklı iş yapış biçimlerini benimsiyor. Bu anlayış kapsamında faaliyetlerinden kaynaklanan karbon ayak izini “Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi” ile sıfırlamayı hedefleyen Zorlu Enerji, 2010 yılında, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Mehmet Zorlu Vakfı ile başlatılan iş birliğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında; 1,2 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyor. Ülkemizin orman varlığının geliştirilmesine ve 1,2 milyon ton karbondioksitin toprağa geri döndürülmesine katkıda bulunacak proje ile Zorlu Enerji, 2030 yılına kadar her yıl 90 bin fidan dikimi gerçekleştirmeyi planlıyor.

Türkiye’nin sürdürülebilir ve yenileyici büyümesinin kolaylaştırıcısı olmayı hedefleyen Zorlu Enerji’nin sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde sosyal sorunlara çözümde bütünsel bir yaklaşım ortaya koyduğunu belirten Zorlu Enerji Kurumsal İletişim Grup Müdürü Funda Küçükosmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Proje kapsamında 10 yılda 330 binden fazla fidan dikildi

“Zorlu Enerji olarak, tüm dünyada artan küresel iklim krizine karşı mücadele etmek amacıyla dekarbonizasyon odaklı iş yapış biçimlerini benimsemenin yanı sıra faaliyetlerimizden kaynaklanan karbon ayak izini sıfırlamayı hedefliyoruz. Bunun için geliştirdiğimiz stratejimizle onarıcı iş modeli ve değer zinciri yaratma alanına odaklanarak, sadece kendi operasyonlarımızın değil, ülkemizin de karbonsuzlaşması ve biyoçeşitliliğinin geliştirilmesi yolunda katkı sunmaya çalışıyoruz. İş yapış şeklimizin temeline oturttuğumuz ‘önce çevre ve insana saygı’ anlayışından hareketle sürdürülebilir kalkınma amaçlarına değer katan pek çok proje hayata geçirdik.

Emeklerimizin bir karşılığı olarak da 10 yıl önce başlattığımız ve bu anlamlı ödülle taçlanan Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projemiz kapsamında bugüne kadar toplamda 330 binden fazla fidan diktik. Toprakla buluşturduğumuz her bir fidanımızla ülkemizin karbonsuzlaşma yolunda verdiği mücadeleye katkı sunmayı ve 2030 yılı için önümüze koyduğumuz karbon nötr bir şirket olma hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu yolda bugün olduğu gibi gelecek dönemde de hayata geçireceğimiz tüm kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizle toplumun refahını göz önünde bulundurarak sürdürülebilir bir dünya için faydalı işler ortaya koymaya devam edeceğiz.”

Zorlu Enerji ve sürdürülebilirlik

Kuruluşundan bu yana Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ilkelerini benimseyen Zorlu Enerji, 2°C Bildirisi’nin imzacıları arasında da yer alıyor. 2010 yılında Karbon Saydamlık Projesi’ne Türkiye’den gönüllü olarak katılan ilk enerji şirketi olan Zorlu Enerji, 2011 yılından beri her yıl karbon ayak izi raporunu kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşıyor. Aynı zamanda Türkiye’de ISO 14064-1 Sera Gazı Doğrulama Standardı alan ilk enerji şirketi olan Zorlu Enerji, faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının takibi, kontrolü ve azaltımı konusunda çalışmalar gerçekleştirirken sera gazı emisyonlarının miktar ve ölçüm metodolojilerini düzenli olarak doğruluyor.

Türkiye’deki enerji üretiminin % 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlayan Zorlu Enerji, Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) Türkiye’den katılan ilk enerji şirket olarak, 2011 yılından itibaren her yıl karbon, 2015 yılından bu yana da CDP Su Programı kapsamında su ayak izini kamuoyuyla şeffaf bir biçimde paylaşıyor. 2009 yılından bu yana da GRI (Küresel Raporlama İnisiyatifi) çerçevesinde hazırladığı Sürdürülebilirlik Raporlarını düzenli olarak yayınlıyor.

Etiketler

Fehmi Duman