İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanı oldu
Yılmaz, AK Parti Grup Başkanı oldu
AK Parti Sivas Milletvekili, eski TBMM Başkanı ve eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti TBMM Grup Başkanı seçildi.
Toplantıda, AK Parti Ankara Milletvekili Naci Bostancı, 2023 seçimleri kapsamında AK Parti Genel Merkezi’nde görev alacağı için yeni Grup Başkanı’nın belirlenmesi amacıyla seçim yapıldı. Bostancı’dan boşalan Grup Başkanlığı’na, 241 oy alan Yılmaz seçildi.
Daha önce TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı olarak görev yapan İsmet Yılmaz’dan boşalan Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı’na ise komisyonda yapılan seçimle Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın getirildi.
Çelik’ten tebrik
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Yılmaz’ı tebrik etti. Çelik “Partimizin Grup Başkanı seçilen eski Meclis Başkanımız Sayın İsmet Yılmaz’ı tebrik ediyoruz. Tecrübesi ve zarif kişiliğiyle çok değerli hizmetler üretecektir. Görevi devreden Sayın Naci Bostancı birikimi ve kuşatıcı yaklaşımıyla çok değerli katkılar sundu. Teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönem içinde yer alacağı yeni çalışmalarda başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.
İsmet Yılmaz, Türk siyasetçi, mühendis, hukukçu ve 2016-2018 yılları arasında Millî Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. İsmet Yılmaz, 1 Temmuz 2015 – 17 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı görevinde bulunmuştur.
İSMET YILMAZ KİMDİR?
İsmet Yılmaz (10 Aralık 1961, Gürün), Türk siyasetçi, mühendis, hukukçu ve 2016-2018 yılları arasında Millî Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. İsmet Yılmaz, 1 Temmuz 2015 – 17 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı görevinde bulunmuştur. Bu görevinden önce Millî Savunma Bakanı ve Ulaştırma Bakanı görevlerinde bulundu. 24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. Türkiye Hükûmeti’nde yeniden Millî Savunma Bakanlığı görevine atandı. Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti’nde Millî Eğitim Bakanı olarak görevlendirilmiştir.
EĞİTİMİ
İsmet Yılmaz, 10 Aralık 1961 tarihinde Turunç ve İbrahim çiftinin beş çocuğundan biri olarak Sivas’ın Gürün ilçesinde doğdu.[1]İlkokulu Gürün Cumhuriyet İlkokulunda, ortaokulu Gürün Ortaokulunda tamamladı. Haydarpaşa Lisesi’nden mezun oluşunun ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Yüksek Okulu 4 yıllık makine bölümünü 1982 yılında, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1987 yılında bitirdi. 1990 yılında Malmö’de bulunan Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde Master derecesini “Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi” alanında yaptı.Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Özel Hukuk alanında iki ayrı yüksek lisans yaptı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Özel Hukuk alanında doktorasını tamamladı.
KARİYERİ
Eğitim hayatının ardından 20 yıl kamuda ve özel şirketlerde Denizcilik sektöründe Mühendis ve Müşavir Avukat olarak hizmet verdi. 31 Aralık 2002–8 Mayıs 2007 tarihleri arasında Denizcilik Müsteşarlığında Müsteşar olarak görev yaptı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü.
ERKEN SİYASİ KARİYERİ
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 114. maddesi gereği Ulaştırma Bakanı istifa edince 22 Temmuz tarihinde yapılan 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi bir süre tarafsız Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı. 31 Ekim 2007 tarihinden itibaren de Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) milletvekili olan Ertuğrul Günay’ın bakanlığı döneminde müsteşarlığını yaptı. 2011 Türkiye genel seçimleri öncesinde görevinden istifa etti ve AK Parti Sivas milletvekili adayı oldu ve ilk defa partisinin seçim zaferiyle meclise girdi.
SİYASİ KARİYERİ
Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında kurulan 61. Türkiye Hükûmeti’nde Millî Savunma Bakanı olarak yer aldı. Erdoğan’ın 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi’nde cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükûmeti’nde de bu görevine devam etti. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri’nde hiçbir parti tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamayınca ve koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamayınca erken seçim kararı alındı. Davutoğlu başkanlığında kurulan seçim hükümetinde yer almadı.
TBMM BAŞKANLIĞI
Yılmaz, Haziran-Temmuz 2015 TBMM Başkanlığı seçimi’nde AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayı oldu. Son turda Yılmaz 258 oy alarak Meclis Başkanı seçildi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Deniz Baykal 182 oy alarak ikinci sırada kaldı. Meclis Başkanlığı görevini 17 Kasım 2015 tarihine kadar sürdürdü.