Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yılı törenlerle kutlanıyor

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yılı törenlerle kutlanıyor

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yılı törenlerle kutlanıyor

Kıbrıs Barış Harekatının 48. Yıldönümü Kutlu Olsun.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48’inci yıldönümü törenlerle kutlanıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Devletimizden, bağımsızlığımızdan ve egemenliğimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz” derken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da “Türkiye, tarihi ve ahdi sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yılı etkinlikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı.

Başkent Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Bakanlar, Türkiye ve KKTC’den milletvekilleri, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu’nun yanı sıra askeri erkan ve diğer yetkililer katıldı.

Tören, Tatar ve Oktay’ın Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başladı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrakların göndere çekilmesinin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, anıt özel defterini imzaladı.

Tatar, şunları kaydetti:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, sizin ilke, düşünce ve mücadeleniz Kıbrıs Türk halkına ışık tutmaya ve rehberlik etmeye devam ederken hak, adalet ve özgürlük davamızı uluslararası alanda zafere taşıyana kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi vurgulamak isterim. Kıbrıs Türk halkının verdiği büyük mücadele ve ana vatan Türkiye’nin büyük desteğiyle sürdürdüğü direnişin zaferle sonuçlandığı 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 48. yıl dönümünde, huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Devletimizden, bağımsızlığımızdan ve egemenliğimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Sizi rahmet, saygı ve özlemle anıyoruz.”

“AZİZ HATIRANIZI SAYGI VE RAHMETLE YAD EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da anıt özel defterini imzalayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Aziz Atatürk, bugün Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin varlığını ve geleceğini garanti altına alan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yıl dönümünü idrak etmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti, ana vatan ve garantör ülke olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs Türk halkının egemen haklarının hürriyet ve refahının teminatı olmaya, tarihi ve ahdi sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir. Bu mutlu yıl dönümünde aziz hatıranızı saygı ve rahmetle yad ediyoruz.”

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Rum teröristlerin Kıbrıs Türkü’ne yönelik insanlık dışı katliamlarını durduran Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 48’inci yıl dönümünde; şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle anıyor, hayattaki gazilerimize sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyoruz.

Türk yurdu olan Kıbrıs’ta hiçbir soydaşımızı dün yalnız bırakmadığımız gibi bugün de bırakmadık ve bırakmayacağız!

20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı önemi ve anlamı nedir?Kıbrıs Barış Harekatı yıldönümü bugün!

Kıbrıs Barış Harekatı 45.yıldönümü bugün anılıyor. Kıbrıs’taki hem Türklerin hem de kendi soydaşlarınca katledilen Rumların çektiği acıları dindirmek ve adaya barış götürmek üzere 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı’nın anlam ve önemi merak edildi. On binlerce vatandaş ‘’ Kıbrıs Barış Harekatı anlam ve önemi nedir, Ayşe tatile çıksın parolası nedir? sorusuna yanıt arıyor.

Türkiye’nin Kıbrıs adasına düzenlediği Kıbrıs Barış harekatının yıldönümü bugün! Vatandaşlar Kıbrıs Barış Harekatı nedir, anlam ve önemi nedir sorusuna yanıt arıyor. Türkiye’nin Kıbrıs’a 20 Temmuz 1974’te düzenlediği Barış Harekâtı’nın 45. yıl dönümü, bu yıl da tören ve etkinliklerle kutlanacak. Peki Ayşe tatile çıksın parolası nedir? İşte merak edilenler…

KIBRI BARIŞ HAREKATI ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Kıbrıs’ta yapılan darbe, Lefkoşa’daki Türk Büyükelçiliği tarafından şifreli mesajla Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığo’na iletildi. 1960 yılında imzalanan Kıbrıs Cumhuriyeti Garanti Antlaşması’nın garantör ülkesi olan Türkiye, bir diğer garantör ülke olan İngiltere ile ortak bir operasyon gerçekleştirmek için durumu görüştü. İngiltere’nin destek vermemesi halinde Türkiye tek başına askeri operasyon gerçekleştirme kararı aldı

16 Temmuz 1974’te Dış İşleri Bakanlığı, ABD ve İngiltere Büyükelçilikleri’ne durumu bildirdi. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit, muhalefet partileri liderleri ile durumu görültü ve bir gün sonra müzakereler için Londra’ya hareket etti.

Bir 8 kişi görseli olabilir

Fotoğraf açıklaması yok.

Bir 4 kişi görseli olabilir

Bir 10 kişi görseli olabilir

Fotoğraf açıklaması yok.

Fotoğraf açıklaması yok.

Bir 2 kişi görseli olabilir

Bülent Ecevit önderliğindeki Türk heyeti, dönemin İngiltere başbakanı Harold Wilson, İngiltere Dış İşleri Bakanı James Callaghan ve ABD Dış İşleri Bakan Yardımcısı Joseph Sisco ile Kıbrıs meselesini görüştü. Fakat İngiltere ve ABD, Türkiye’ye destek vermedi. 18 Temmuz 1974’te Türk heyeti Ankara’ya geri döndü. 19 Temmuz 1974’te Kıbrıs’taki durum Genelkurmay Başkanlığı’ndaki komutanlarla görüşüldü ve görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu oy birliği ile Kıbrıs’a askeri müdahale kararı aldı.

Fotoğraf açıklaması yok.

Fotoğraf açıklaması yok.

Bir 2 kişi görseli olabilir

Fotoğraf açıklaması yok.

Fotoğraf açıklaması yok.

Bir 1 kişi görseli olabilir

Temmuz 1974’teki ilk askeri müdahalede Kıbrıs’ın yüzde 3’ü Türk kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Kıbrıs’taki Yunan askeri cuntası ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Nikos Sampson görevi bıraktı. Yunanistan’da yönetim sivil iradeye devredildi. Fransa’da 7 yıldır sürgünde olan Konstantin Karamanlis Yunanistan’a geri çağırıldı ve 24 Temmuz 1974’te hükümeti kurdu. Böylece Yunanistan’da 1967’den bu yana süren askeri cunta yönetimi sona erdi.

Fotoğraf açıklaması yok.

Fehmi Duman