Sapanca İlçesine Kimlik Kazandıran Başkan Özcan ÖZEN oldu

Sapanca İlçesine Kimlik Kazandıran Başkan Özcan ÖZEN oldu

Sapanca İlçesine Kimlik Kazandıran Başkan Özcan ÖZEN oldu

sakarya54.net ekibi sakarya ilinde ilçe ilçe Belediyelerin yaptığı çalışmaları yerinde  inceledi.

Bilinen yazılı belgelere göre MÖ 1200 yılında Frigyalıların bölgeye gelmesiyle, bir yerleşim yeri olarak adı geçen Sapanca, gerçek anlamda M.S. 378 yılında Bitinya Krallığı tarafından kurulmuştur. Ilk defa 391 senesine ait Lazca bir kaynakta Siphonensis Lacus ismi kullanıldı. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Buanes, Sofhan ve Sofhange adıyla anılmıştır.

Sapanca ve çevresinde 1075 tarihinde Anadolu Selçukluları’nın gelmesiyle bölge Ayan ve Ayanköy adıyla anılmaya başlamıştır. Haçlı Seferleri sonrasında bölge yeniden Bizanslılar’a geçmiştir. 1640 yılında Erzurum seyyahatına giderken kasabadan geçen Evliya Çelebi, kasaba hakkında şu bilgileri vermektedir

” Bir zamanlar izmitli bir ihtiyar buradaki orman ve çalıları temizleyerek saban yürüttüğünden Sabancı Koca adıyla bir köy kurulur. Sonra zaman geçtikçe Mamur bir hale gelerek Kanuni Sultan Süleyman zamanında kasaba olmuştur.

Kasabada Sarı Rüstem Paşa 170 ocaklı bir han yaptırmıştır. Güzel bir camiisi hamamı ve çarşısı vardır. İmaretleri gök kurşunla kaplıdır. 1000 kadar kremit örtülü ev vardır. İmaretlerin tamamı Mimar Sinan yapısıdır. Bir diğer Mimar Sinan eseri ise Pertev Paşa hanıdır. Bu hayrat eserin çoğu Rüstem Paşa’nın olduğu için vakfın mütevellisi tarafından idare edilmektedir. Buranın bir yeni çeri Serdarı vardır. Övüleceklerinden beyaz kirazı meşhurdur. Hamamının dibinde bir ekmekçi dükkânı vardır. Bir dervişin hayır duası bereti ile bir çeşit beyaz ve has ekmek somun pişirirki sabanca somunu adıyla hertarafta şöhret bulmuştur. Kırk bile dursa kuruyup küflenip lezzetini kaybetme ihtimali yoktur. O kadar meşhurdur ki birini ılgarla taze taze acem şahına götürmüşler o da beğenmiş. O kadar lezzetli ve has ekmek olmasını bazıları suyundadır derler. Civarıda bir köy vardır.

1837 yılında 2. Mahmut Döneminde Adapazarı kaza merkezi haline getirilmiştir. Sapanca buraya nahiye olarak bağlanmıştır. İzmit – Bolu yolu Sapanca’dan geçmekte idi. Kâtip Çelebi, Cihannüma adlı eserinde bu yolun Sapanca kısmı hakkında yolun burada yarım mil su içinden geçtiğini ve suların kabarık olduğu zaman üzengiye çıktığını kaydetmektedir. Aynı tarif 19 yüzyılın ilk yarısında Charles Texir tarafından yapılmıştır. Bir saat kadar gölün kumları üzerinde gidilmiktedir. Bazı yerlerde sular eğer kolonlarına kadar çıkar. 1890 yılında Sapanca’ya gelen demir yolu yukarıda sözü edilen dar kıyıdan yarma açılmak süretiyle geçilmiştir. Demir yolunun inşaasından sonra karayolu ihmak edilmiş ve hemen hemen geçilmez olmuştur.

Cumhuriyet devrinde karayolu gölün dar kıyısından değil, yamaçların gerisinden geçirilmiştir. Böylece kasaba tarihi ulaşım yolu görevini hem demir hem de karayolu ile yerine getirmeye devam etmiştir. 1950’li yıllarda E5 Karayolu’nun gölün karşı kıyısından geçirilmesiyle Sapanca bir müddet önemini yitirir gibi olduysa da 1989 yılında TEM Otoyolu’nun ilçeden geçmesi ile tarihi misyonuna yeniden kavuşmuş oldu.

Başkan Özcan ÖZEN Kimdir?

1964 Yılında Sakarya’nın Sapanca İlçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sapanca’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 1981-1988 Yılları arasında Sakarya Belediyesi muhasebe bölümünde çalıştı. 1988-1990 Yılları arasında, askerlik görevini yedek subay olarak tamamladı.

Sakarya Amatör Liglerinde 15 yıl futbol oynadı. Sapanca Spor’da bir dönem yöneticilik görevinde bulundu. Siyasi hayatına Refah Partisi Gençlik Kolları’nda başladı. Ardından sırasıyla Refah Partisi Yönetim Kurulu Üyeliği, İlçe Başkanlığı, 1999-2004 yılları arasında Fazilet Partisi Belediye Meclis Üyeliği, 2009-2014 yılları arasında AK Parti’den İl Genel Meclis Üyeliği, 2014 yılından bu güne kadar ise Sapanca Belediye Meclis Üyeliği ve Sakarya Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği görevlerini yürüttü.

Özcan Özen, evli ve 5 çocuk babasıdır.

TAMAMLANAN PROJELER

OKUL HİZMET BÜROSU

SAPANCA TURİZM REHBERİ

ŞARJ İSTASYON ÜNİTELERİ

STREET WORKOUT PARKURU

AÇIK HAVA SİNEMA GÜNLERİ

HOŞ GELDİN BEBEK

KOMŞULARIMLA BULUŞUYORUM

SÜS BİTKİCİLİĞİ VE FİDANCILIĞI

BEBEK BAKIM ÜNİTELERİ

MUHTARLIK HİZMET BÜROSU

SOKAK SATRANCI

FESTİVAL TURİZMİ PROJESİ

İLÇE GİRİŞLERİNİN MODERNİZASYONU

STK Merkezi

Güldibi Kapalı Pazar Alanı

Sapanca Çarşı içi Değişim Projesi

DEMOKRASİ ÇEŞMELERİ

VADİ REKREASYON MİKRO HES PROJESİ

TURİZM FAKÜLTESİ İLÇEMİZE KAZANDIRI

SAPANCA OTO PAZARI

SAPANCA SOSYETE PAZARI

SAPANCA GENÇLİK VE KÜLTÜR MERKEZİ

BİLGİ, KÜLTÜR VE SANAT EVLERİ

SAPANCA SOSYAL GELİŞİM MERKEZİ

Sapanca Sanat Sokağı

Kurtköy Gençlik ve Kültür Merkezi

HACIMERCAN SOSYAL TESİSİ

SAYDER’ YENİ BİNA

SOFFDER’E BELEDİYEDEN YENİ BİNA

AKÇAY GENÇLİK VE SPOR MERKEZİ

Hacımercan Spor Kompleksi

Şehit Ömer Halisdemir Spor Kompleks

SAPANCA SGK BİNASI

İMAM HATİP LİSESİ

ÇARŞI İÇİ DÜZENLEMESİ

Kentsel Dönüşüm Toki’yle tamamlandı

TURİZM FAKÜLTESİ

SAPANCA MESLEK YÜKSEKOKULU

KYK YURDU TAMAMLANDI

YENİ KAVŞAKLAR ve ALT GEÇİTLER TAMA

SEYİR TERASI

UZUNKUM PARK

SAPANCA SAHİL BANDI

KIRKPINAR SAHİL BANDI

SAPANCA SAAT KULESİ

Rahime Sultan Camii RESTORASYONU

HASAN FEHMİ PAŞA CAMİİ RESTORASYONU

SAPANCA HAMAM RESTORASTONU

Rüstempaşa Camii RESTORASYONU

İNANCA SAYGI

SAPANCA HAYVAN BARINAĞI

İlçe Genelinde Yeni 50 Çocuk PArkı

Her mahalleye yeni muhtarlık binası

Buhara Camii Yanına Park

Sapanca Belediyesi Asfalt Yama Çalı

İlçedeki Yönlendirme Tabelaları Yen

Yılmaz Caddesi Çağdaş Bir Yaşam Ala

Aktar İlkokulu Çok Amaçlı Saha Hizm

Sapanca MYO Hizmete Açıldı

Kurtköy Alt Geçidi Yenilendi

Kırkpınar Sahil Yolu Asfatlandı

İstanbul Dere Caddesi Yeni Yüzüyle

Hayri Şirin Parkı Hizmete Açıldı

Minder Sporları Salonu Projesi

DEVAM EDEN PROJELER

AKÇAY – FEVZİYE KÖY ARASI REKREASYON

Akçay ve Fevziye Mahalleleri arasındaki kalan bölgeye yapılacak olan peyzaj düzenlemeleri, dinlence ve sosyal alanları ilçe halkının kullanımına sunacağız.

SU SPORLARI

Sapanca’da su sporlarını canlandıracağız. Turizm potansiyeline sahip yerlerin düzenlemesi planlamalarımızın öncelikleri arasındadır. Bölgenin turizm açısından, cazibesini ve turizm geliri pastasındaki payını artırmak asıl hedeflerimizdendir. Sapanca Gölü’nün doğal yapısını bozmamak için elektrikli su kayağı ve kürek sporu branşını canlandırarak Sapanca Kürek
Takımı kurmayı planlamaktayız. Kuracağımız bu takım Sapanca’nın ilk ve tek kürek takımı olacaktır.

48 DÖNÜM REKREASYON PROJESİ

Göl Mahallesi ve Uzunkum Mahallesi arasında kalan 48 dönümlük alanı kademeli olarak değerlendireceğiz. İlçe halkı ve ilçeye gelen misafirler bu bölgenin her noktasından, İlçemizin panoramik görüntüsü eşliğinde piknik yapabilecek, sosyal alanlarda dinlenme ve eğlenme imkanı bulacaklardır.

TELEFERİK PROJESİ

Doğası ve eşsiz güzellikleriyle turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden olan Sapanca’da hayata geçireceğimiz Teleferik Projesi ile bölge turizmine önemli katkı sağlayacağız.
Teleferiğin alt istasyonu Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesinde üst istasyonu Mahmudiye Mahallesinde olacaktır. Üst istasyon yanında bulunan mesire alanında bungalov, kafeterya, restaurant, atv safari, paintball, yürüyüş, spor alanları, macera park vb. tesisler yer alacaktır. 1450 m’lik hat uzunluğu ile 400 m yükseklikten eşsiz Sapanca manzarası panoramik olarak izlenecektir.
Projenin yapımı ve tesislerin işletilmesi sırasında Belediyeye herhangi bir maliyeti olmayacaktır.

OTOYOL KENARI SES PERDESİ

Yanık Mahallesi ile Uzunkum Mahallesi arasında ilçemiz merkezinden geçen yaklaşık 15 km uzunluğunda ki, TEM otoyolunu çift taraflı olarak ağaçlandıracağız. İlçemizde yaşayan vatandaşların (özelikle otobana yakın bölgede) otoban gürültüsü kaynaklı rahatsızlıklarını gidereceğiz. Sapanca gölünün ekolojik dengesini bozan araç atıkları ve karbon emisyonunun göle etkisini azaltacağız. Bu projenin hayata geçirilmesi ile beden ve ruh sağlığı korunacak, yaşam kalitesi arttırılacak, hava kirliliği azaltılacak ve kent estetiğine katkı sağlanacaktır.

İSTANBULDERE REKREASYON PROJESİ

Gazipaşa, Çayiçi ve Rüstempaşa Mahallelerinden geçip İlçemizin en büyük deresi olan İstanbuldere üzerinde, otoban geçişinden Sapanca Gölü’ne döküldüğü yere kadar çift taraflı olarak rekreasyon projesi yapacağız. Dereye çöp, moloz vb. atıkların atılmasının önüne geçilerek; dere hattı boyunca peyzaj çalışmaları, sosyal donatılar, köprü geçişleri, bisiklet yolu, yürüyüş yolu, spor aletleri, çocuk parkı ve piknik alanları oluşturacağız. İlçemiz girişinde bulunan ve dört mahallemizin ortasından geçen dere boyunca yapılacak çalışmalarımızla kent estetiğine değer katacağız.

      

PLANLANAN PROJELER

GENÇLER, BİZİM GELECEĞİMİZDİR

KAYKAY PİSTİ

GENÇLİK AKADEMİSİ

ENGELSİZ ÇOCUK PARKLARI

EMEKLER KAZANCA DÖNÜŞÜYOR

YÜRÜYÜŞ YOLLARI

SIFIR ATIK

YANIK SAHİL DÜZENLEMESİ

ÇOCUK TRAFİK EĞİTİM PARKI

SAPANCA KENT MEYDANI

EKOTURİZM SAPANCA

ÇEVRE YOLU PROJESİ

KURTKÖY DERE REKREASYON PROJESİ

SAPANCA- İZMİT YOLU DÜZENLEMESİ

OTOBAN GİRİŞ KAVŞAK DÜZENLEMESİ

    

   

Etiketler

Fehmi Duman