Ziraat Yük. Müh. Hamdi ŞENOĞLU “BORSA mutlaka Türkiye’ye getirilmeli”
FINDIK
GEYVE TABİAT VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ SASTOP TARIM KOMİSYONU ZİRAAT YÜK. MÜH. HAMDİ ŞENOĞLU “BORSA mutlaka Türkiye’ye getirilmeli”
Ülkemizin tarımında,ekonomisinde bir yeri olan kimine göre sarı altın,kimine göre platin denen üründür. Fındık genellikle Karadeniz sahilimizde üretimi yapılmaktadır.Yıllık üretimimiz ortalama 600 bin ton civarlarındadır.Bu rakam hava şartlarına göre aşağı yukarı çıkmaktadır.Bu senede 700 bin ton civarlarında olacağı tahmin edilmektedir.Bu rakamla dünyada üretilen fındığın % 70 ini ülkemizde üretmekteyiz.Fındık Ülkemizin tarımsal ürün ihracatında önemli bir yeri vardır,Yani STRATEJİK bir ürünümüzdür.hem büyük bir kitlenin geçimi ,hemde ülkemize ihracattan dolayı getirdiği döviz yüzünden önemlidir.
Ülkemizde kurulan Ulusal Fındık Konseyi (UFK)aldığı kararla ağustos ayının ikinci haftasını Dünya Fındık Haftası olarak kutlamaktadır.Bu Dünya fındık haftası fındıkla ilgili farkındalıkların yapılması planlanlanmıştır.ikinci olarak bu senede İlimiz sakaryada yapılması Sakarya Ticaret Borsasının katkılarıyla düzenlenecektir.Borsa başkanımızı ve yönetimini meclisini kutlarım.Kendilerine çok teşekkür ederim.Yapılacak programda Lisanslı depoculuğun büyümesi için bünyelerinde yapmış oldukları depo projeleri için kendilerini ayrıca kutlarım.
Dünyada üretilen fındığın % 70 ini üretiyoruz.Bu oran her geçen gün düşecektir.artık diğer ülkelerdede fındık üretimine geçiyor.İTALYA,GÜRCİSTAN,ŞİLİ,İSPANYA ….vs.
Tek farkımız fındığımızın AROMASI
Türkiyede ağırlıklı olarak karadeniz bölgesinde üretilmesine karşılık son günlerde diğer illerede sıçramaya başladı.Örneğin Denizli
Hala fındığın budanmasında,gübrelenmesinde ,haşatında,depolanmasında yani yetiştirilmesinde çok verimli olduğumuzu söyleyemem.Bunun suçlusu büyük oranda biz Ziraat Mühendislerinde ve teşkilatlarımızdadır.
ÖNCE FINDIĞIMIZI BİRİNCİ KALİTE ÜRETECEĞİZ.
Bunlara girmek istemiyorum .Gelelim günümze Fındık fiyatlarına
HASAT zamanı geldiğinde her sene aynı nakarat,fındığa kaç para verecekler.Bekliyoruz büyüklerimiz ne verecek.az dı ,yeterliydi feryadı figan.
Sahneye bir çok ergüman çıkıyor.herkes yani yetkililer buradan nasıl faydalanırızı düşüncesindeler.Olan üreticiye oluyor.
PAZARLAMA ya baktığımızda ;
Fındığın te örgütü FİSKO BİRLİK ,yani üreticinin tek sesi olması gerekir.Ç,iftçi Örgütlerimiz önce ziraat odaları maalesef görevlerini yerine getiremiyorlar,çiftçimiz de örgütlerine sahip çıkmıyor,çünkü örgütler güvenlerini kaybetmişler.Halbuki çiftçimiz fındığın tek sahipi olan gücün FİSKO BİRLİK olduğunu untuyorlar.veya unutturuyorlar!!
Hükümet açıkladığı fiyatı sadece TMO aracılığı ile piyasayı dengelemek istiyor.Ne kadar dengeliyor ,ne kadar dengelediğini üretici iyi bilmektedir.Fındık pazarı çok yönlü durumdadır.çiftçi tüççara borçlanmış ona fındık verecektir,Ferrore ile sözleşme yapmış ona fındık verecek,FİSKO BİRLİK fiyatı yüksek tutarsa peşin alabilirse ki öyle olamalı bir kısmını alacak.Bunların yanındada TMO piyasada fiyat dengeleyici görevini yapacaktır.
Ülkemizde fındığın alıcılarından yabancı firmalarda bulunmaktadır.FERRORE kimileri kızıyor,kimileri seviniyor.Firmanın suçu yok koyulan şartlarda ülkemize yatırım yapmış ekonominin gereği karını düşünüyor.bundan normal bir şey yok.Alım fiyatlarına etkili oluyormuş ,olacak tabi parayı basan düdüğü çalar hesabı.Fakat işin kötüsü kazandığını maalesef kendi ülkesine götürüyor.Bize dağıtacak değil ya.
Biz ne yapabiliriz buna bakalım;
Ürettiğimiz fındığı ham olarak satışlarımızı çok aza indirgemeliyiz.Fındığııza artı değer katarak ihraç etmeliyiz.
MARKA olmalıyız.
Fındık ile üretilebilecek ürünlerle ilgili çalışmalarımızı hızlandırmalıyız.Burda ünüversitelerimizede,firmalarada büyük görev düşüyor.ARGE çalışmaları mutlaka devletimiz desteklemelidir
Dünyadaki fındık pazarına hakim olmalıyız,BORSA mutlaka Türkiye’ye getirilmeli.bu kolay bir şey değil .Ama mutlaka başarmalıyız.
Stratejik bir ürünümüz .Bakanlıklarımız Tarım,ticaret,maliye Bakanlıkları mutlaka ciddi bir şekilde bir işlerliği olabilecek bir teşkilatlanmaya gitmelidir.
Bunları Nasıl Yapabiliriz e gelince;
Tarım Bakanlığı altında köyler guruplar altında KOOPERATİFLEŞTİRİLMELİ, örneğin KARASU PARALI TARIMSAL KALKINMA KOOP. Bu koop yapmış olduğu çalışmalar takdire şayan kendilerini kutlarım.Bu kooperatiflerin FİSKO yla direk değil ürettikleri ürünlerin satışları konusunda bağlantıları sağlanmalıdır.
Bu çalışmaları yaparken fındık bölgelerinin sosyolojik bakımından incelenip prrojelerin uygulanması gerekir.Fındık bölgeleri incelendiğinde sosyal hayatta sıkıntılar görülüyor.
Bütün bunları başarabilmek için Bakanlığımız KARADENİZİ ÇİKOLATA VADİSİ ilan etmelidir.Bu gibi çalışmayı Ordu da odaların kadın girişimcilerle ilgili bir çikolata üretim projeleri var ,bu çalışmaları genele yaymalıyız.
Bu projenin altında çikolata ve diğer ürünleri üretecek firmalara destekler sağlanmalı ,ürettiği ürünlerin % 70 ini İhraç etmek koşuluyla ,1 yıl süre gibi ödemesiz fındık hammaddesini vermelidir.
Bunu başarabilirsek
ÜRETİCİ KAZANACAK
ÜLKE KAZANACAK
DOLAYISIYLA DÜNYA FINDIK BORSASINIDA TÜRKİYEYE GETİRECEĞİZ.
TEK HEDEFİMİZ
FINDIĞI BİZ YÖNLENDİRECEĞİZ OLMALIDIR.