‘Türk Dünyası Kadın Çalıştayı’ Yavru Vatan Kıbrıs’ta Toplandı!

‘Türk Dünyası Kadın Çalıştayı’ Yavru Vatan Kıbrıs’ta Toplandı!

Türk Dünyası Kadın Çalıştayı’ Yavru Vatan Kıbrıs’ta Toplandı!

Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği (UMAYDER), Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), Türk Kadın Akademisyenler Derneği (TÜRKKAB), Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Özbekistan Kültür Dayanışma ve İşDerneği’nin katkılarıyla Kuzey Kıbrıs Türk  Cumhuriyeti ev sahipliğinde Girne’de 28-29 Kasım 2024 tarihlerinde “Türk Dünyasında Kadın Çalıştayı” gerçekleştirildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın açılışını yaptığı çalıştay oturumlarında “Tarihte ve Göçte Kadın”, “Türk Dünyasında Kadın”, “Kadın Hakları”, “Akademide Kadın”, “Siyasette Kadın” ve “Ticarette/Girişimcilikte Kadın” konuları gündem başlıklarını oluşturdu. Çalıştay programında UMAYDER temsilcilerinin bulunduğu Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Doğu Türkistan, Kırım, Balkanları temsilen Bulgaristan ve Yunanistan, Ahıska, Dağıstan, Irak Türkmenleri adına Türk Dünyasının farklı kollarını temsilen kadınlar yer aldı.

“Türk Dünyasında Kadın” çalıştayının açılış konuşmasını yapan Kırım Türk Kadınlar Birliği Başkanı Safinar Cemil Kırımoğlu’nun ardından Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi, Prof. Dr. Nur Çetin, Prof. Dr. Meşkure Yılmaz, Prof. Dr. Turdukan A. Cumabekova, Doç. Dr. Kamelya Tekne, Doğu Türkistan adına Doç. Dr. Reyila Kaşgarlı, Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Şişman, Dr. Öğr. Üyesi Sibel Karabel, Batı Trakya Türkleri adına Dr. Pervin Hayrullah, Öğr. Gör. Özlem Özer Tuğal, Öğr. Gör. Şule Ertürk Anıklı, Irak Türkmenleri adına Sündüs Abbas, Kazakistan adına Akmaral Batalova (Kazakistan), Türkiye Balkan Kadınları Platformu Başkanı Emine Çakır, Dilara Akay, Vesile Zeynalova (Azerbaycan), Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi adına Melek Tabak, Av. Saadet Yurdürün, Av. Su Erdem ve Selen Akan bildirilerini sundular.

İki gün devam eden ve altı oturumdan oluşan çalıştay programında her oturumu takiben serbest kürsü ayağında tüm katılımcılar temsil ettikleri Türk topluluklarının güncel meselelerini ve kadın merkezli sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerinin tespiti bağlamında değerlendirmelerde bulunarak Türk Dünyasının sesini duyurdular.

Programda hem dilimize hem de kavramlarımıza sahip çıkmanın önemine vurgu yapılarak “Orta Asya” yerine “Türkistan” kavramının kullanılması gerekliliğinin altı çizildi. Diğer taraftan Türk kültüründe olumlu imaja sahip olan “töre” kavramının “töre cinayeti” olgusu içinde yaygın kullanımının oluşturduğu olumsuz algı ile Türk’ün töresinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı buna karşın Türk Dünyasının törede birleşmeye ihtiyacı olduğu ifade edildi. Yine Türk Dünyasının güncel meselelerinden biri olan ortak Türk dili kullanımının Türk Dünyasını birbirine iletişimin her boyutuyla daha da yakınlaştıracağına dair inanç üzerinde fikir birliği sağlandı.

Çalıştayın düzenleme ve uygulama aşamasında sadece kadınlar yer aldı ve bu yönü ile de ilk defa düzenlen

bir çalıştay olma özelliğini taşıdı. “Türklüğümüz Özümüz, Birliğimiz Gücümüz” şiarıyla yola çıkan UMAYDER ve TÜRKKAB Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Muallâ UYDU YÜCEL, kapanış oturumunda çalıştayda Türk kadınının gücünden bahsederek, bu gücün Türk Dünyasında tekrar hatırlatılması için çeşitli faaliyetler yaptıklarını ve buna devam edeceklerini, yıllardır birbirinden uzak coğrafyalarda sahip oldukları kültürün mirasını yaşayan ve yaşatan kadınlarla yollarına devam edeceklerini, bütünleşmeyi sağlamak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti. Uydu Yücel, sözlerine son verirken verimli ve başarılı geçen programın ardından yapılması planlanan sonraki toplantıların da yine aynı şekilde büyük bir coşku ve katılımla gerçekleşeceğine inandığını ve Türk Dünyası kadınlarının bir araya gelmeleri için çalışmaların devam etmesi gayret gösterilmesi temennisinde bulundu.

 

Etiketler

Fehmi Duman