TÜRKİYEM Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet ÖZTÜRK “Bu felaket önlenebilirdi”

TÜRKİYEM Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet ÖZTÜRK “Bu felaket önlenebilirdi”
TÜRKİYEM Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet ÖZTÜRK , Bolu Kartalkaya’da bir otelde çıkan yangın nedeniyle 78 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi üzerine açıklamada bulunarak ihmallerin altını çizdi. Yangının bu denli büyümesinin temel nedeninin basit ama hayati önlemlerin alınmaması olduğunu ifade eden Öztürk, yalnızca 250 TL gibi bir maliyeti olan duman dedektörlerinin otelde bulunmamasının onlarca can kaybına yol açtığını vurguladı. Ayrıca Türkiye’deki yangın güvenliği mevzuatındaki eksikliklere dikkat çekerek, mevcut yönetmeliklerin eski binalarda yangın önlemlerini zorunlu kılmamasının milyonlarca insanı tehlikeye attığını söyledi. .
“Bu felaket önlenebilirdi”
Öztürk, derin üzüntüsünü dile getirdiği açıklamasında, yangının önlenebilir bir felaket olduğunu vurguladı:
“Bolu Kartalkaya’da hepimizi derinden etkileyen bir felaket yaşandı. 238 kişinin bulunduğu bir otelde çıkan yangında ne yazık ki 78 vatandaşımız hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı. Bu büyük kayıp hepimizi derin bir üzüntüye boğdu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum Şunu unutmayalım ki, bu felaketin önlenmesi mümkün olabilirdi.”
“250 TL’lik bir önlemle bu kaybın önüne geçilebilirdi”
Yangının bu kadar büyük bir trajediye dönüşmesinin temel nedeninin basit ama hayati bir önlemin alınmaması olduğunu belirten Öztürk, şu ifadeleri kullandı:
“Yangının bu kadar büyümesine ve onlarca canın yitirilmesine yol açan temel neden, basit ama hayati bir önlemin alınmamış olmasıydı. Duman dedektörü fiyatı yalnızca 250 TL. Ucuz, küçük ama işlevi çok büyük olan bu cihaz, bir felaketin önüne geçebilirdi. Otel odalarına ve koridorlarına yerleştirilen bu dedektörler sayesinde yangın alarmı zamanında devreye girebilir, çıkan alarm sesini duyan herkes güvenle tahliye edilebilirdi. Ne yazık ki bu önlem alınmadığı için 78 insanımız hayatını kaybetti.”
“Yangın mevzuatında ciddi eksiklikler Var”
Türkiye’deki yangın güvenliği mevzuatındaki yetersizliklere dikkat çeken Öztürk, özellikle eski binaların büyük bir risk oluşturduğunu belirtti:
“Bu acı olaydan ders almalıyız. Türkiye’de, özellikle eski binaların yoğun olduğu şehirlerde ciddi bir risk bulunuyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’teki ‘mevcut yapı’ tanımı, eski binaların yangın güvenliği tedbirlerini zorunlu hale getirmiyor. Ne yazık ki bu durum, milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atıyor. Ancak bu felaketi önlemek için elimizde etkili bir çözüm var: duman dedektörlerini hem evlerimize hem işyerlerimize yerleştirmek… Uygun maliyetli ve kolay temin edilebilir bu cihazlar, binlerce hayat kurtarabilir. Gelişmiş birçok ülkede bu cihazların kullanımı zorunlu. Türkiye’de de benzer bir düzenleme artık hayata geçirilmelidir.”
Gelişmiş birçok ülkede duman dedektörlerinin kullanımı zorunluyken, Türkiye’de hâlâ bu yönde bir düzenlemenin bulunmamasının ihmallerin en önemli nedeni olduğunu söyledi.
“Daha güvenli bir Türkiye için adım atılmalı”
“Bugün 78 vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşarken, bir yandan da bu kayıpların tekrarlanmaması için sorumluluk almamız gerektiğini biliyoruz. Bu acı olay, ihmallerin ve eksikliklerin nelere mal olabileceğini bize bir kez daha hatırlattı. Artık daha güvenli bir Türkiye için somut adımlar atmanın zamanı geldi.
İnsan hayatını öncelik haline getirin
Ahmet ÖZTÜRK, açıklamasında hükümete açık bir çağrı yaparak, yangın güvenliği konusunda acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti:
Buradan iktidara sesleniyorum. öncelikle insan hayatını her şeyin üstünde tutan bir yurttaş olarak yapıyorum. Gelin, daha fazla gecikmeden mevcut mevzuattaki eksikleri derhal giderin. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’teki ‘mevcut yapı’ muafiyetini kaldırarak, tüm binaların duman dedektörleriyle donatılmasını zorunlu hale getirin. Ucuz ve hayati önem taşıyan bu cihazların, tüm evler ve işyerleri için erişilebilir olmasını sağlayın. Denetimleri artırın ve ihmali olanları hesap vermeye çağırın. İnsanlarımızın güvenliğini sağlamak için siyasi hesapları bir kenara bırakıp, ortak bir çözüm üretmeliyiz. 78 canın ardından hâlâ harekete geçilmiyorsa, yarın daha büyük acılarla yüzleşmek zorunda kalabiliriz. Gelin, bu kez ihmale göz yummayın. Daha güvenli bir Türkiye için adım atın, gecikmeden harekete geçin ve bu duman dedektörlerini her bir haneye her bir iş yerine yerleştirin!”