Vatan ve Hürriyet Derneği, Kazım Karabekir Paşa müzesini ziyaret etti
Vatan ve Hürriyet Derneği, “İstiklalin köklerinden, Cumhuriyetin geleceğine ziyaretler” kapsamında bu hafta İstanbul’a gerçekleştirdikleri ziyaretti Kazım Karabekir Paşa müzesi oldu.
Vatan ve Hürriyet Derneği Genel Başkanı Yaşar Dursun , Genel Başkan Yardımcısı Tevfik İnan, Genel Sekreter Cemal Lüleci , Genel Başkan Danışman Cengiz ARSLAN , Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölüm Başkanlığı Öğr.Gör. Adem ARI, Namık Durucan ,Sakarya Vanlılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Agit Koç, Namık Çora , Muharrem ÜN, sakarya54.net Editor-in-Chief -Journalist-FE&SA Bilişim Limited General Manager Fehmi DUMAN- sakarya54.net Foto Muhabiri Necla BAKAN, SAKARYA GAZETECİLİK VE DİJİTAL YAYINCILIK Genel koordinatörü Şule BAYRİ, Vatan ve Hürriyet Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ,Bağımsız Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Kaşkaş Kazım Karabekir Paşa müzesini ziyaret ederken Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir ile Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Kazım Karabekir Paşa’yı konuştuk. Yetim ve öksüzler babası olarak anılan Kazım Karabekir’in kurduğu Eytam okulu, ana okulları ve sanayi okulları üzerine sohbet ettik.
Kurtuluş Savaşı yıllarında bir çok zorluğun yaşandığını, Ermenilerin değil, Türklerin kendi öz vatanında soykırım ve esaret yaşadığını dile getirdi.
KARABEKİR; Çanakkale Savaşı ile ilgili anekdotlardan bahsederken, 57nci Alay’ın tamamen şehit edildiğini, o esnada Seyid Onbaşı’nın boyuna kilosuna bakmadan 276 kiloluk top mermisini sırtlayarak, adeta bir dev kesildiğini, Koca Seyid’in gücüyle bir İngiliz zırhlısının batırıldığını ve Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında büyük bir rol oynadığını ifade etti.
Timsal KARABEKİR, Kazım Karabekir Paşa’nın 40 yıl süren Rus çizmesi altında inleyen Doğu Vilayetlerimizin Ruslardan nasıl kurtardığını, İran Tebriz’den dönerken hafif Japon toplarının gemiye yüklenerek Trabzon’a bıraktığını anlatarak, milli mücadele fikrinin doğup Anadolu’da bir silahlanma hareketinin nasıl başladığını ifade etti.
Kazım Karabekir’in kızı: Babam yetimlere babalık etmiştir
Timsal Karabekir Yıldıran “Kazım Karabekir, 4 binden fazla erkek 2 binden fazla kız çocuğuna babalık yapmış. Yetimlere babalık etmiştir. Onlara ‘Gürbüzler Ordusu’ ismi verilmiştir.” dedi.
Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda, Doğu Anadolu’da gösterdiği başarılar dolayısıyla “Şark Fatihi” olarak anılan Kazım Karabekir’in, hayatını ülkesine adadığını ve Türk milletinin bağımsızlığı için savaştığını söyledi.
Kazım Karabekir’in, Milli Mücadele boyunca her zaman Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında olduğunu dile getiren Yıldıran, Osmanlı ordusunun terhis edilmesine rağmen Karabekir’in 15. Kolordu’yu terhis etmediğini ve askerleriyle Milli Mücadele’ye katıldığını anlattı.
Yıldıran, babası Kazım Karabekir’in Birinci Dünya Savaşı sonrası yetim kalan çocuklara sahip çıktığını ve bundan dolayı “Yetimlerin Babası” olarak anıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Kazım Karabekir, 4 binden fazla erkek 2 binden fazla kız çocuğuna babalık yapmış. Analar ve babalar hunharca şehit edilmişler ve onlardan kalan yavrular, bu evlatlar sokaklarda ölüme terk edilmiş. Karabekir Paşa onları himayesine almış ve bakmıştır. Yetimlere babalık etmiştir. Onlara ‘Gürbüzler Ordusu’ ismi verilmiştir. Vatana faydalı olmak için o yetimler birbirleriyle yarışmıştır.”
Yetimlerin sağlıklı koşullarda yetişmesi ve eğitilmesi için Karabekir’in farklı alanlarda önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Yıldıran, şöyle devam etti:
“Babaları şehit edilmiş sıhhiyeci yetimler, kurslar görüşmüş ve gerektiğinde ufak ameliyatlar yapabilecek düzeye getirilmiştir. Orduda savaşa gitmişlerdir. Cephede savaş varken bir yandan cehaletle savaşa önem verilmiş. Yetim çocuklara matbaacılık öğretilmiş ve Kars’da ‘Varlık’ gazetesi basılmış. Yine o çocuklara deri işlemesi ve terzilik öğretilmiş askerimize postal ve kaputlar hazırlamışlar. O zaman bir çocuk 16 saatte bir asker postalı hazırlamakta. Babam Kazım Karabekir üç bayram üzerinde çok duruyordu. Ağaç bayramı, beden eğitimi bayramı ve kitap bayramı.