- Anasayfa
/ - Gündem
/ - Servet Turan’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Servet Turan’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Servet Turan’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dilovası İlçe Başkanı Servet Turan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Turan, Cumhuriyet’in Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının liderliğinde verilen büyük bir mücadelenin eseri olduğunu belirtti.
Başkan Turan, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Cumhuriyetimizin ilanının 101. yıl dönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, bağımsızlık uğruna verilen mücadele, milletimizin iradesini ve özgürlüğünü esas alan Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır. Cumhuriyet, sadece bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda eşitlik, özgürlük ve adalet ilkelerinin de temelidir.”

Başkan Turan, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, “Cumhuriyet, milletimizin kader birliği yaparak, el ele verdiğinde neleri başarabileceğinin en büyük kanıtıdır. Bugün de aynı kararlılık ve inançla, bilimin ışığında ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşımak için mücadele edeceğiz. Cumhuriyetimizin değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir” dedi.
Başkan Turan, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Cumhuriyetimizin 101. yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor; Dilovası halkının ve tüm milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır.”
Yunan ve İngiliz işgalini gören bölgemiz İngilizlerin Gebze’yi işgal etmek için Diliskelesi’ne İngiliz askerlerinin çıkartma yaptıklarına şahit olmuştur. Gebze’yi işgal eden İngiliz askerleri Diliskelesi’nden çıkartma yapmışlardır.
Yunan askerleri ise Diliskelesi tren istasyonunu kullanmışlardır. Buradan çıkan Yunan askerleri Tavşancıl, Çerkeşli ve çevre beldelere ulaşıp halkı sindirmek ve istediklerini kolayca elde etmek için her türlü baskıyı uygulamışlardır.
Genel Kurmay Başkanlığı Kayıtlarında Dilovası
T.C. GENELKURMAY BAŞKANLIĞI -ANKARA
02.01.1979 gün ve 4 sayılı yazısı
13 Temmuz 1336 (1920) Günü, İngiliz kuvvetleri, topçu ateşinden sonra, Gebze ‘ye taarruz etmiş, Diliskelesi’ne çıkarma yapmış ve Gebze’yi işgal etmiştir. Gebze’yi savunan “Osmancık Taburu” üstün İngiliz kuvvetlerinin taarruzu karşısında Gebze’yi boşaltarak 15 km. kuzeye çekilmiştir.
Belge: 254
(Gebze Kaymakamlığı’nın 21 Kasım 1336 tarih ve 383 sayılı yazısında)
Bir subay komutasındaki Yunan askeri 18 Kasım 1336 (1920) Perşembe günü Diliskelesi’nden hareket ederek Tavşancıl Köyünü abluka etmişler. Köy ihtiyar heyetine baskı yaparak halkın Yunan askerlerinden memnun olduklarına dair, mazbata düzenlenmesini istemişlerdir. Muallim, Çerkeşli ve Demirci köylerinde de aynı yolda davranmışlardır. İstasyondaki Yunan askeri komutanlığı bu gibi hareketlerde bulunarak halkı incitmektedir.
1955 yılında yapılan E-5 karayolunun bu bölgeden geçmesiyle bölge değer kazandı.
1960 yıllarında Dilovası’nda sanayileşme başlamış olup 1980’li yıllarda nüfus hızla artarak gecekondulaşmayla birlikte kentleşme başlamıştır.
1964’te Marshall Boya, İzocam, 1969’da Çolakoğlu, Sümerbank, Nasaş, Olmuk-Sa, Lever-İş, Sedef Gemi gibi ardından da Dyo, Basf Sümerbank, Kimaş gibi birçok fabrika kuruldu.
Dünyada ve Türkiye de isim yapmış birçok sanayi tesisi Dilovası’nda faaliyet göstermektedir.
31 Aralık 1986 tarih ve 19328 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 33202 nolu karar ile Çerkeşli Köyü ve Muallimköy birleştirilerek Dilovası’nda bir belediye kurulması kararlaştırılmış, söz konusu belediye 7 Haziran 1987 tarihinde yapılan belediye başkanlığı seçimlerinden sonra Dilovası Belediyesi adı altında hizmete başlamıştır.
Daha sonra Yukarı Çerkeşli Köyü ile Muallim Köyü’nün daha sonra Dilovası Belediyesi’nden ayrılıp tekrar müstakil bir köy durumuna getirilmesi için bir referandum yapılmış, Çerkeşli Köyü ve Muallim Köy Haziran 1988 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla Dilovası beldesinden ayrılıp tekrar müstakil birer köy durumuna gelmişlerdir.
Dilovası ilçesi, 22 Mart 2008 Tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı kanun ile kurulmuştur. İlçenin sınırları, Dilovası beldesi merkez olmak üzere Tavşancıl ilk kademe belediyesinin mahalleleri ile birlikte birleşmesi, Tepecik, Çerkeşli, Köseler ve Demirciler köylerinin bağlanması ile belirlenmiştir. İlçenin nüfusu 42.668’dir. Yüzölçümü 118 km2 olup, km2 ye yaklaşık 361 kişi düşmektedir.
İki Köprü İki Medeniyet Osmanlıdan Cumhuriyete
Antik Dönemde Bitinya Bölgesine ve bir dönem Roma İmparatorluğuna Başkentlik yapan Nikomedya’nın batısında yer alır. Antik dönemde Nikomedya Krallığına bağlı bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir. Tarihte değişik isimlerle anılmıştır. (Boution, Aigiabi ‘deniz kenarı’ gibi) Bu isimler arasında en çok bilineni ise Libyssa’dır.
Diliskelesi(Libyssa) dan başka körfezin kuzey kıyısında 5 tane daha bilinen antik yerleşim yeri bulunmaktadır. Bunlar;
Dakibyza (Gebze),Ritzion (Darıca),Niketiaton (Eskihisar),Charax (Hereke),Philokrene (Bayramoğlu)

Diliskelesi’nin tarihçesi çok eskiye dayanır. Diliskelesi’nin, Gebze’nin doğusunda yer alan en eski yerlerden biri olan Nicomedia’ya bağlı bir kıyı kentidir.
İzmit Körfezi’nin karşı kıyıya en yakın yerinin burada olmasıdır. Hersek burnu ile Diliskelesi arasındaki deniz mesafesi çok kısa olduğu için Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorlukları zamanında önemli yerleşim yeri olan Bursa ve İznik’e en kısa ve hızlı yoldan ulaşım bu noktadan sağlanmıştır
Bu yerleşimlerin her biri Körfeze hakim pozisyonlarda kurulmuş yerleşim birimleridir. Bu yerleşim birimlerinin kuruluş mevkilerine bakılacak olursa, hepsinin İstanbul’dan Anadolu’ya (Avrupa’dan Asya’ya) açılan yol güzergâhı üzerinde önemli noktalarda kurulmuş oldukları görülür.
Dilovası (Libyssa), tarihinde en önemli kişilerden biri olan Hannibal (Hanibal), M.Ö. 247 ile M.Ö. 182 yılları arasında yaşamış Kartaca’lı politikacı ve generaldir. Hannibal, bütün zamanların en büyük askeri dahilerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Roma’nın en büyük düşmanı olarak 2. Pön Savaşı’ndaki başarılarıyla tanınmıştır. Ancak, kendini toparlayan Romalılar Kartaca’ya saldırınca, İtalya’da bulunan Hannibal Kartaca’ya dönerek Romalılarla son kez savaşır ve yenilir. Savaştan kaçan Hannibal, kuzey-batı Anadolu’da şu anki Kocaeli’nin bulunduğu Nikomedya Krallığına sığınır ve bir süre Dilovası (Libyssa)’da ikamet eder. Ancak Romalılara teslim edileceğini anlayınca yüzüğünde taşıdığı zehiri içmek suretiyle intihar ederek yaşamına son verir.

14. yüzyılda Osmanlı topraklarına katılan Dilovası (Diliskelesi), karşı kıyıda bulunan Karamürsel, Ereğli ve Hersek’e geçişlerde kullanılmıştır. Hersek Burnu’yla Diliskelesi arasında deniz mesafesinin çok kısa olması nedeni ile Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorlukları zamanında önemli bir yerleşim yeri olan İznik’e en kısa ve hızlı yoldan ulaşım yüzyıllar boyunca bu noktadan sağlanmıştır. (İzmit Körfezi’ni dolaşmak istemeyenler için bir geçiş noktasıydı.) Ayrıca karşı kıyıda Hersek’te bulunan Helenopolis kentiyle birlikte körfeze geçişlerin kontrolü sağladığı için stratejik bir öneme sahiptir.
Dilovası’nda yaşayan imparatorlukların bıraktıkları eserler Libyssa Kalesi, Libyssa İskelesi(Diliskelesi) I. Justinyen tarafındanyaptırılmıştır. M.S.1873 yılına kadar önemini korumuştur. İlçe içerisinden geçen İstanbul-Ankara karayolunun güney batısında Dilderesi üzerinde yer alan tarihi köprünün (halk arasındaki adı Mimar Sinan Köprüsü- Diliskelesi Köprüsü) Mimar Sinan tarafından yapıldığı belirtilmektedir. Osmanlı döneminde yapılan köprülerin önemlilerinden birisi olan köprü, 45 m uzunluğunda ve 3 gözlüdür. Klasik Osmanlı köprülerinde uygulanan sivri kemer formlarının bu yapıda da kullanıldığı görülmektedir.
Dilovası sanayileşmenin getirmiş olduğu göç olgusunu hızla yaşayan bir bölgedir. Doğu Anadolu, Karadeniz, Marmara ve diğer bölgelerden insanların yoğun bir şekilde yerleşmiş olduğu bir ilçedir.
Etiketler
Bunlarda İlginizi Çekebilir